The Best Places to Visit in Moldova, Romania
The Best Places to Visit in Moldova, Romania
Visit Moldova Romania - Discover the Cultural Heritage of the Northeastern Romania Region.
If you want to escape the daily routine, Moldova is one of the most attractive and visited touristic areas in Romania. The natives’ hospitality can be surprising in these authentic places from Moldova, Romania.
List of places:
0:00 ▶️ The medieval Neamt Citadel from Neamt County
0:19 ▶️ The Monastery Agapia is located at 9 km from the town of Targu Neamt
0:20 ▶️ Coşula Landscape is situated in the south of Botosani
0:22 ▶️ The Citadel of Suceava
0:25 ▶️ The Palace of Culture from Iasi
0:33 ▶️ National Theatre from Iasi
0:43 ▶️ Iasi Landscapes
1:02 ▶️ Piatra Neamt Landscapes
1:11 ▶️ Wooden Church Muntenesti
1:29 ▶️ Varatec Monastery
1:36 ▶️ Wooden Church Muntenesti
1:42 ▶️ Episcopal Cathedral of Huşi
1:43 ▶️ The Monastery of Rachitoasa
1:46 ▶️ The Metropolitan Cathedral of Iasi
1:48 ▶️ The Metropolitan Museum of Iasi
1:55 ▶️ The Monastery of Cosula
2:01 ▶️ The Wooden Monastery of Parvesti
2:12 ▶️ Cotnari Wine Cellar
2:42 ▶️ Dolhesti Aerial Landscapes
2:57 ▶️ Marginea Ceramics
3:00 ▶️ Traditional Crafts at Agapia Monastery
3:06 ▶️ Ionela Lungu
3:20 ▶️ Tradition and Gastronomy in Dolhesti
3:54 ▶️ The Equestrian Statue of Stephen the Great in Suceava
*****************************************************************************************
Booking Romania hotels:
Buy airline tickets to Romania:
*********************************************************************
Please SUBSCRIBE to our channel if you want to travel with us through the most beautiful places all over the world.
All videos are available for licensing, contact me here: office@nelstill.com
Subscribe:
Facebook:
Instagram:
Tweeter:
Website:
********************************************************************
DO NOT USE THIS VIDEO UNDER ANY CIRCUMSTANCES WITHOUT PERMISSION, ALL COPYRIGHTS BELONG TO:
NELSTILL VIDEO PRODUCTION: Our passion is creating video content that truly brings a destination to life for the viewer.
WE PRODUCE travel film presentation, graphics AE CS, advertising, film and editing, weddings, news events.
********************************************************************
You may also like:
▶️Visit and Discover Bucovina:
▶️Romania - The most beautiful attractions:
▶️Transfagarasan Highway Romania:
▶️Bigar Waterfall:
▶️The Turda Salt Mine:
▶️Brasov:
********************************************************************
#Moldova #Romania #VisitRomania #Bucovina #Iasi #PatrimoniulCultural #RegiuneaNordEst #ADR #VisitRomania #DiscoverRomania #VisitMoldova #HelloBucovina #VisitBucovina #RomaniaAutentica #Vaslui #Botosani #ManastiriledinBucovina #Mestesuguri #Gastronomie #Autentic #DolhestiiMici #Cotnari #CetateaSucevei #CetateaNeamt #StefanCelMare #Romania2018 #palatulcultulturiiiasi #MitropoliaIasi #MitropoliaHusi #calatorestecumine #NelstillVideoProduction
BOTOȘANI [ROMANIA] - Bike Travel
Botoșani is the capital city of Botoșani County, in the northern part of Moldavia, Romania. Today, it is best known as the birthplace of many celebrated Romanians, including Mihai Eminescu, Nicolae Iorga and Grigore Antipa. Botoșani has a population of 106,847 peeps (making it the 19th largest city in RO).
The main tourist attractions from this video:
# The Pedestrian Park [00:15 - 00:22 / 00:32 - 00:47 / 02:11 - 02:26 / 02:34 - 02:43]
# Mihai Eminescu Park [00:27 - 00:32 / 02:43 - 02:56]
# Centre [00:47 - 00:55 / 01:49 - 02:11 / 02:56 - 03:01]
# Memorial House Nicolae Iorga [00:55 - 00:59]
# County Museum [02:11 - 02:26]
# Mihai Eminescu Memorial House [03:15 - 03:22]
Song: Tobu - Good Times [NCS Release]
Outro Song: Main Reaktor - Recession [NCS Release]
Facebook:
Twitter:
Instagram:
Suceava - Romania (HD1080p)
*** Suceava is the largest city and the seat of Suceava County, in the historical region of BUKOVINA, and north-eastern ROMANIA respectively. The city was the capital of the Principality of MOLDAVIA from 1388 to 1565.
Between 1775 and 1918, the city was the third largest from the Duchy of BUKOVINA, a constituent land of the Austrian Empire, subsequently a crown land in Austria–Hungary.
After 1918, along with the rest of BUKOVINA, SUCEAVA became part of the enlarged Kingdom of ROMANIA. ***
Transfagarasan - Vidraru and Balea Lake, Romania
Transfagarasan - Vidraru and Balea Lake, Romania
Drumul DN7C -- Transfăgărășan este o cale rutieră de circulație din România, care începe în comuna Bascov, Județul Argeș de lângă orașul Pitești, în direcția orașului Curtea de Argeș și se termină la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov, în apropierea comunei Cârțișoara, cu o lungime de 151 km.
Pornit din comuna Bascov, după 61 km dincolo de comuna Arefu începe porțiunea așa numitului Transfăgărășan, pe o lungime de aproximativ 91 km.
Transfăgărășanul este situat pe locul al doilea ca altitudine în România după șoseaua Transalpina (DN67C) cu 2145 m din Munții Parâng.
Primul segment al Transfăgărășanului trece prin fața hidrocentralei de la Vidraru amplasată subteran în masivul Cetățuia. De aici, în apropierea cetății Poenari, drumul urcă pe serpentine și viaducte, trecând prin trei tunele mai scurte ajungând pe Barajul Vidraru, care cu ai lui 307 m leagă Munții Pleașa și Vidraru. Trecând barajul, drumul continuă în partea stângă de-al lungul lacului Vidraru pînă la începutul acestuia. În continuare drumul începe să urce în serpentine, trecând pe la Cascada Capra, pînă la partea sudică al tunelului de la Capra la Bâlea Lac, unde cu o lungime de 887 m străbate Munții Făgăraș. Tunelul Bâlea, cel mai lung tunel din România, cu o înălțime de 4,4 m, 6 m lățime și un trotuar cu o lățime de 1 m, iluminat, dar neaerisit, face legătura cu partea nordică a Transfăgărășanului.
În partea nordică a drumului, după Tunelul Bâlea Transfăgărășanul trece prin rezervația naturală Golul Alpin și Lacul Bâlea, pe la lacul glaciar Bâlea urmat de o coborâre abruptă în serpentine. Trece în apropierea cascadei Bâlea, care este o cascadă în trepte de aproximativ 68 m, cea mai mare de acest fel în România, și se află la altitudinea de aproximativ 1230 m.d.M.
În timpul iernii, de obicei de la 1 noiembrie până în 30 iunie (sectorul cuprins între kilometrul 104 de la Piscu Negru și kilometrul 130 la cabana Bâlea Cascadă), când Transfăgărășanul este închis circulației rutiere, la Lacul Bâlea se poate ajunge cu telecabina, de la cabana „Bâlea Cascadă din apropierea cascadei Bâlea.
Unul din tronsoanele cele mai dificile ale Transfăgărășanului, este cuprins între Lacul Bâlea și Bâlea Cascadă pe o lungime de 13 km. De la Bâlea Cascadă pînă la intersecția cu drumul DN1 sau și drumul european E68 în apropierea comunei Cârțișoara, mai sunt 21 km.
Transfăgărășanul trece peste 830 podețe, 27 viaducte; pentru construcția lui a fost necesar să fie dislocate mai multe milioane de tone de rocă; pentru aceasta s-au folosit de exemplu: 6520 tone de dinamită, din care 20 de tone numai la tunelul Capra -- Bâlea și multe alte materiale de construcții.
Zona montană înaltă a DN7C este deschisă pentru circulația rutieră doar în perioada iulie-octombrie a fiecărui an, întrucât drumul este înzăpezit pe timp de iarnă, iar dezăpezirea lui este nepractică. Iarna, pe acest drum accesul rutier este permis pe versantul sudic doar până cel mult la cabana Capra (kilometrul 104 - Piscu Negru, județul Argeș)), iar pe cel nordic până la Bâlea-cascadă (kilometrul 131).
Chiar și în timpul verii, traseul este unul periculos, cu deosebit de multe viraje, iar limita de viteză este impusă la 40 km/h.
Vă invităm sa vizitați linkurile de mai jos pentru a vedea videoclipuri similare:
Transalpina - Cel mai înalt drum din România:
Lacul Rosu si Cheile Bicazului, Harghita, Romania:
Castelul Bran, Dracula:
Cetatea Neamț, Tg. Neamț:
Palatul Culturii, Iași in 4K:
Palas Mall Iași:
Urmariți-ne și abonați-vă pentru mai multe:
YOUTUBE:
INSTAGRAM:
LIKE:
-~-~~-~~~-~~-~-
Please watch: Skyride to Paradise Point, St Thomas, US Virgin Islands
-~-~~-~~~-~~-~-
Mănăstirea COȘULA Monastery (Botosani County, Moldova, Romania)
Enable English subtitle ! - Activați subtitrarea în românește !
Mănăstirea Coșula, situată la 18 Km SE de Botoșani, construită în anul 1535, monument istoric de importanță națională, își trage numele de la ctitorul său, Mateiaş Coşolvei (Coșulvei), boier cu ranguri înalte în timpul domnitorului Petru Rareș și a altora care au urmat. Timp de 150 de ani mănăstirea a fost locuită de către călugări moldovenei, apoi, până la Legea lui Cuza privind secularizarea averilor mănăstirești de către călugări greci. În 1908 mănăstirea este părăsită de călugări, biserica devenind parohie. Viața monahală este reluată în 1991. Întreg ansamblu mănăstiresc este renovat cu fonduri europene î perioada 2007-2013, primind o nouă viață. Pictura murală reprezintă marea valoare a bisericii. Inițial a fost pictată în frescă, interior și exterior (singura din județul Botoșani cu pictură exterioară, dar din care nu se mai păstrează decât un singur fragment) în anul 1538. Această pictură în frescă, deosebit de valoroasă din punct de vedere religios și artistic, a fost acoperită de o pictură în ulei în 1848, în perioada călugărilor greci, când au fost aduse și alte modificări bisericii. Restaurările din ultimii ani au reușit să aducă la lumină bună parte din valoroasa pictură inițială prin decopertarea picturii în ulei. Emblematică pentru vechea pictură este o dominantă galbenă, Galbenul de Coșula realizat dintr-un pigment mineral acoperit cu foiță de aur, aflat în continuarea paletei coloristice a bisericilor pictate bucovinene (Albastru de Voroneț, Roșu de Humor, Verde de Sucevița). Vizita noastră a fost încununată de întâlnirea cu păritele stareț Calinic Chirvase, dar mai ales de explicațiile detaliate și conectate la întreg spectrul spiritual-social-artistic-istoric al acelor vremuri, primite din partea ghidului, Alexandru Constatin Ciobanu, dublu licențiat (istorie, filologie) și din care am încercat să păstrăm cât mai mult.
Muzica: Slavă, să trâmbițăm; Și acum în Marea Roșie; Corul Byzantion - Condacul Fecioara astăzi, glas 3; Corul Altarul - Îngerul a strigat
The Cosula Monastery, located at 18 km SE from Botosani, built in 1535, a historical monument of national importance, takes its name from its founder, Mateias Cosolvei (Cosulvei), a high-ranking boyar during the reign of Petru Rares. For 150 years, the monastery was inhabited by Moldovan monks, then until to Cuza's Law on the secularization of monastiries properties by Greek monks. In 1908 the monastery was abandoned by the monks, and the church became a parish. Monastic life is resumed in 1991. The whole monastery complex is was renovated with European funds during the period 2007-2013, receiving a new life. Mural painting is the great value of the church. Originally it was painted in fresco, inside and outside (the only one in Botosani county with exterior painting, but only one fragment of which is preserved) in 1538. This fresco painting, particularly valuable from a religious and artistic point of view, was covered by an oil painting in 1848 during the Greek monks, when also other church changes were made. The restorations of recent years have succeeded in bringing to light some of the valuable initial painting by moving off the oil painting. The emblem for the old painting is a yellow dominating, the Cosula Yellow made of a mineral pigment covered with a gold leaf, which is the continuation of the colorful palette of the painted Bucovinian churches (Blue of Voronet, Red of Humor, Green of Sucevita). Our visit was crowned by the meeting with the abbot Calinic Chirvase, but especially by the detailed explanations and connected to the entire spiritual-social-artistic-historical spectrum of those times, received from the guide, Alexandru Constatin Ciobanu, a double graduate (history, philology ) and from which we tried to keep as much as possible.
Paesaggio vicino a Pomirla ( Botosani - Romania) 20.04.2012 .MOV
Lacul BOLĂTĂU Lake (Sadova, Bucovina, Romania)
Enable English subtitle ! - Activați subtitrarea în românește !
Bolatau (from the Russian boloto, meaning puddle) is a small lake located in the Obcinele Bucovinei Mountains, north of Sadova commune, Suceava County. Though it seems to be detached from fairy tales, a mystic beauty, mysterious, unaffected by anthropic works, Bolatau Lake is little known being located outside the tourist routes and inaccessible by ordinary means of transport. That's why our video starts with its big brother, namely Iezer Lake (shown here : next to which is a newly established recreational base and where you can get there by car. From here continue 2.7 Km on foot to Lake Bolătău, of which the first 1.5 Km are on a forest road. Both are natural dam lakes formed by blocking mountain valleys by landslides. Research in recent years has shown that Bolatau and Iezer have formed 400-500 years ago, being the oldest natural dam lakes in Romania. The exact date of their forming is not known, being much older than other famous dam lakes, for example the Red Lake formed on 23 January 1838 and the Bolatau Lake (from the Nemira Mountains, Bacau County) formed in 1883. The sediment thickness is impressive, being almost 4 m at Lake Iezer and more than 5.5 m at Lake Bolatau, with the maximum water depths of about 4 m at Iezer and 5.2 m at Bolatau. For the initial moment of the formation of the lakes, a depth of about 12 m was estimated at Iezer and about 14 m at Bolatau, the researchers appreciating that the phenomena that led to their formation were perceived by contemporaries as true natural cataclysms.
Bolătău (din rusescul ”boloto” care înseamnă baltă) este un mic lac situat în (munții) Obcinele Bucovinei, la nord de comuna Sadova, județul Suceava. Deși pare desprins din povești, de o frumusețe mistică, misterioasă, neafectat de lucrări antropice, Lacul Bolătău este puțin cunoscut fiind situat în afara traseelor turistice și inaccesibil cu mijloace auto obișnuite. Din această cauză și videoclipul nostru începe cu ”fratele” mai mare al acestuia și anume cu Lacul Iezer (prezentat aici: lângă care este o bază de agrement recent înființată și unde se poate ajunge cu mașina. De aici se continuă pe jos la Lacul Bolătău cale de 2,7 Km, din care primii 1,5 Km sunt pe un drum forestier. Ambele sunt lacuri de baraj natural formate prin blocarea pâraielor de munte de alunecări de teren. Cercetările din ultimii ani au evidențiat că Bolătău și Iezer s-au format acum 400-500 de ani, fiind astfel cel mai vechi lacuri de baraj natural din România. Data exactă a formării lor nu se știe cu certitudine, fiind mult mai vechi decât alte lacuri de baraj mai renumite, de exemplu Lacul Roșu format în 23 ianuarie 1838 și Lacul (omonim) Bolătău (din Munții Nemira, județul Bacău) format în 1883. Grosimea sedimentelor este impresionantă, fiind de aproape 4 m la Lacul Iezer și de peste 5,5 m la Lacul Bolătău (de Bucovina), cu adâncimile maxime ale apei de circa 4 m la Iezer și 5,2 m la Bolătău. Pentru momentul inițial, de formare a lacurilor, s-a estimat o adâncime de circa 12 m la Iezer și circa 14 m la Bolătău, cercetătorii apreciind că fenomenele care au condus la formarea lor au fost percepute de contemporani ca adevărate cataclisme naturale.
A1 highway near Sibiu, Romania[April 2011] -1
The above footage has been taken by myself in a sunny day of April 2011 just in order to show the scenic location of A1 motorway that bypass Sibiu city on its eastern neighbourhood.
The Transylvanian Alps are clearly seen in the far background. One can see closer the Bungard village.
Vatra Dornei #2, Suceava county, Romania, - May 2010
Top Modern Railroad in Romania, Comarnic - Predeal w/80 km/h FFW [December, 2011]
ENGLISH: The railway linking Bucharest, the capital of Romania, with Brasov, one of the most important cities of Transylvania, is an important railway connection which connects in less than 150 minutes Wallachia and Transylvania. In addition to the social and economic factors, the link between the two historical provinces of Romania, the railway section Campina - Sinaia - Predeal, its way through the Prahova Valley is one of the most attractive tourist areas in Romania.
Thus, railway section Campina - Predeal, 48 kilometers long, was completely rebuilt. Many tight curves, bridges and culverts make this a difficult route map for train drivers, extremely difficult to build, but very beautiful to admire, both for the traveling public and for rail enthusiasts.
Also, the slope characteristic of 20 per thousand between Campina and Predeal proves notable difference in level of more than 550 meters between the two localities. However, the peak-station of Predeal and all over the 10 lines here offer successfully answer to the heavy traffic taking place on the Pan European corridor no. IV (Constanta - Bucharest - Curtici).
So, not only remains for me to wish you a pleasant viewing to the video below, it appears in front of you over 34 kilometers of freshly restored section from 0 and capable of 80 km / h. As a last statement, image scroll speed is 4x, so you can deduct your speed and movement of a train Regio (former Personal) on this section.
ROMANIAN:
Calea ferată ce leagă Bucureștiul, capitala României, de Brașov, unul dintre cele mai importante municipii din Transilvania, reprezintă o legătură importantă feroviară care apropie în mai puțin de 150 de minute Muntenia de Transilvania. Pe lângă acest factor social și economic, de legătură între cele două provincii istorice ale României, tronsonul de cale ferată Câmpina -- Sinaia -- Predeal, își face loc prin Valea Prahovei, una dintre cele mai atractive zone turistice din România.
Astfel, tronsonul feroviar Câmpina -- Predeal, distanță de 48 de kilometri, a fost reconstruit integral. Multitudinea de curbe strânse, poduri și podețe fac din acest traseu unul dificil de parcurs pentru mecanicii de locomotivă, extrem de greu de construit, însă foarte frumos de admirat, atât pentru publicul călător, cât și pentru cei pasionați de domeniul transportului feroviar.
De asemenea, panta caracteristică de 20 la mie între Câmpina și Predeal dovedește diferența de nivel notabilă de peste 550 de metri între cele două localități. Totodată, vârful de pantă de la Predeal și cele peste 10 linii de aici răspund cu brio la traficul intens care se desfășoară pe acest coridor Pan European nr. 4 (Constanța -- București -- Curtici).
Așadar, nu-mi rămâne decât să vă doresc vizionare plăcută la filmul de mai jos, în care apar în fața dumneavoastră peste 34 de kilometri de tronson proaspăt refăcut de la 0 și capabil de 80 km/h. Ca o ultimă precizare, viteza de derularea a imaginilor este de 4x, așadar puteți deduce și dumneavoastră viteza de circulație a unui Tren Regio (fost Personal) pe acest tronson.