Romania - Suceava - Masă ortodoxă Biserica Mirăuți
Masă ortodoxă Biserica Mirăuți, Suceava, Romania.
Biserica „Sfântul Gheorghe” din Suceava, cunoscută și sub denumirea de Biserica Mirăuți, este o biserică ortodoxă construită în secolul al XIV-lea și apoi reconstruită în secolul al XVII-lea în municipiul Suceava. Ea se află situată pe Strada Mirăuți nr. 17, în apropiere de Curtea Domnească. Are hramul Sfântul Gheorghe, sărbătorit în fiecare an în ziua de 23 aprilie.
Între anii 1402-1522, Biserica Mirăuți a îndeplinit rolul de catedrală mitropolitană a Moldovei.
Biserica Sfântul Gheorghe-Mirăuți din Suceava a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015, având codul de clasificare SV-II-m-A-05475. [1] Ea este considerată a fi cea mai veche biserică din orașul Suceava.
Geografia sacra, Sf Gheorghe - Suceava, Scoala de duminica, TVR, Televiziunea Romana
''Hramul Bisericii Sfantul M. Mc. Gheorghe Burdujeni Suceava''
Biserica Sf Gheorghe Mirauti 22.08.2013
Icoana Sfintei Vineri, Biserica Sf. Gheorghe Nou, Universul Credinţei, TVR 1
Icoana Sfintei Vineri, BIserica Sf Gheorghe Nou, Universul Credinţei, 13 oct., TVR 1
SERI DE RUGACIUNE - BISERICA SF.GHEORGHE COTARGASI 3
SEARA DE RUGACIUNE LA BISERICA SF.GHEORGHE DIN SATUL COTARGASI-BROSTENI-SUCEAVA
VASILE LUNGU
Biserica Sfantul Gheorghe Campulung Moldovenesc
imagini aeriene a Bisericii Sfantul Gheorghe Campulung Moldovenesc, oricine poate folosi imaginile cu conditia mentionarii sursei Albescu Daniela. Cei ce doresc imaginile full HD si fara inscrisuri pot trimite mail la mediace@mediace.ro
BISERICA SFANTUL GHEORGHE NOU-Via Sacra-Televiziunea Romana
Noua cladire a bisericii Sf. Treime din Vicovu de Sus: o punte intre istorie si prezent - Stire AOTV
Stire difuzata in Mapamond crestin 535 - octombrie 2014 - ultimele stiri crestine:
Vicovu de Sus este o localitate din județul Suceava așezat la granița cu Ucraina. Aici creștinii există din vremuri în care dragostea faâă de Dumnezeu era crunt pedepsită.
„Pot să spun despre pocăință că era și pe vremea lui Antonescu, când pocăința era persecutată și la noi în Vicovu de Sus când îi prindea pe frați și pe surori la rugăciune, unde erau, îi prindeu acolo, îi luau cu scaunele în spate, îi ducea la Curtea Marțială la Cernăuți. 25 de ani de pușcările le dădea. Acolo erau chiar și executați, la Cernauți acolo la închisoare. Astea nu sunt povești, e o realitate ce am petrecut-o noi în Vicovu de Sus!” a mărturisit Gheorghe Iliuț, un veteran al credinței.
Creștinii din Vicovu de Sus nu și-au lăsat credința, iar sacrificiul și statornicia acestora au adus roade bogate pentru Împărăția lui Dumnezeu în anii care au urmat.
„De prima dată când o pășit piciorul meu în Casa Domnului erau sub 50 de persoane în total și acum sunt aproape 7.000. Așa a dat Dumnezeu! Și acum în centru se construiește o biserică mare.” a mai spus Gheorghe Iliuț.
Creștinii penticostali din Biserica Sfânta Treime au perceput nevoia de a construi o nouă biserică în Vicovu de Sus. Astfel, în luna mai a acestui an au decis că este timpul să se lase conduși de mâna lui Dumnezeu în procesul de construcție a acestei noi clădiri.
„A fost pentru noi o provocare pentru că ne gândim că înaintașii noștri au fost aceia care au construit biserica, cu aproximativ 30 de ani în urmă, iar noi la rândul nostru trebuie să facem ceva pentru generația care urmează, gândindu-ne că acum este o posibilitate când se poate face asta. Lucrarea aceasta a început ca o provocare a unui grup de tineri care au cumpărat practic suprafața de teren de 33 de ari.” a menționat Mihai Bujdei, prezbiter în biserica Sfânta Treime din Vicovu de Sus.
„Dumnezeu a pregătit și banii necesari pentru ca să se cumpere terenul. Apoi Dumnezeu a dirijat toate lucrurile și a lucrat la inima acelor oameni care a trebuit să aprobe toate autorizațiile și tot ce este necesar pentru construcție și pentru ca construcția să avanseze.” a mai precizat prezbiterul George Ursuleanu.
„Și chiar a fost o binecuvântare pentru noi să demarăm această lucrare în data de 19 mai iar acum în data de 27 septembrie am ajuns la un stadiu care efectiv pe noi ne-a uimit.” a spus Mihai Bujdei.
„Clădirea este o structură în cadre de beton armat, cu un regim de înălțime în jur de 23 de metrii și ceva, cu un demisol foarte larg, o zonă de parter, sala bisericii și niște anexe în față, cu trei etaje realizate în structură mixtă și o mansardă, care va fi foarte înaltă în zona de fronton, unde va fi și punctul maxim de 23 de metrii, cu o flacără în vârf, probabil simbolul acestei biserici.” a precizat
Ciprian Zup, inginer constructor.
Lucrările au progresat cu repeziciune, iar comunitatea a dat dovadă de multă disponibilitate și interes faâă de construirea acestei noi biserici.
Sfântul Ioan Cel Nou de la Suceava, Pelerin, Universul Credinţei, TVR, Televiziunea Română
Mirauti in zi de hram 23.04.2013
De sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, Biserica Mirauti a pomenit hramul asezamantului medieval. Pentru romani, biserica este cu atat mai insemnata cu cat, se pare ca potrivit unor izvoare medievale, la Mirauti ar fi fost incoronat domn al Moldovei chiar Stefan cel Mare si Sfant.
Biserica Albă din Baia (filmare aeriană)
Biserica “Sf. Gheorghe” (Albă) din Baia a fost ridicată după bătălia de la Baia din 14-15 decembrie 1467 dintre oștile moldovenești conduse de domnitorul Ștefan cel Mare și oștile ungurești conduse de regele Matia Corvin.
Suceava News Online:
Scoala de vară „Episcop Dionisie Climescu” - la Parohia Sf. Mare Mucenic Gheorghe din Moinești
Scoala de vară „Episcop Dionisie Climescu” - la Parohia Sf. Mare Mucenic Gheorghe din Moinești.16 -27 iulie 2018.
P.F. Daniel. Binecuvantari la Biserica Sf Gheorghe Nou
Preafericitul Patriarh Daniel binecuvanteaza credinciosii la Biserica Sfantul Gheorghe Nou cu ocazia resfintirii picturii Bisericii. (2014.08.16-12:56:39)
Cruce cazuta de pe biserica 22.08.2013
Una dintre cele mai vechi biserici din regiunea Moldovei se afla se pare din greseala constructorilor, in reparatii. Este vorba despre Biserica Sfantul Gheorghe din municipiul Suceava de pe acoperisul careia, in mod surprinzator, a cazut una dintre curci.
SERI DE RUGACIUNE - BISERICA SF.GHEORGHE COTARGASI 2
SEARA DE RUGACIUNE LA BISERICA SF.GHEORGHE DIN SATUL COTARGASI-BROSTENI-SUCEAVA
VASILE LUNGU
Stefan cel Mare la Biserica Alba (White Church), Baia, Suceava, Romania
Biserica cu hramul Sfantul Gheorghe din Baia, se crede că a fost ridicată în anul 1467 după bătălia victorioasă a lui Stefan cel Mare împotriva oştilor invadatoare ungare conduse de regele Matei Corvin. Tradiţia atribuie Biserica Albă lui Stefan cel Mare, dar unele legende mai vechi, cât şi observaţiile din timpul restaurării îndeamnă să se creadă că Stefan nu a făcut decât să restaureze o ctitorie mai veche, abandonată şi distrusă. Forma actuală se datorează restaurării dintre anii 1906-1915. . Biserica este cladită în plan dreptunghiular, din piatră brută şi cioplită. Bolţile si turla sunt refăcute din cărămidă. Bisericii i se spune Biserica Albă pentru că nu a fost pictată. Ultimele reparaţii au început în anul 2002. Cu aceasta ocazie interiorul bisericii este pictat pentru prima dată.
Incendiu Seminarul Teologic Liceal Ortodox Suceava - Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou
146 de pompieri militari suceveni au muncit zece ore la o temperatură de minus 17 grade Celsius pentru a împiedica extinderea la Biserica Sf. Gheorghe, monument UNESCO, a incendiului care a cuprins clădirea în care funcţionau Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi Seminarul Teologic Liceal Ortodox Mitropolit Dosoftei Suceava.
***
Abonează-te la canalul de YouTube al lui Dinu ZARĂ:
***
Îl poți urmări pe Dinu ZARĂ și pe:
Biserica Albă din BAIA - The White Church (Suceava County, Romania)
Enable English subtitle ! - Activaţi subtitrarea în româneşte !
Baia is a village in northern Moldova (Romania) located 7 km from the city Falticeni (Suceava County). At the beginning of the 14th century, during the formation of the feudal state of Moldova, Baia was the first capital of the country. In those days, the town even named Moldavia, was an important borough, inhabited by merchants and craftsmen of different nationalities (Romanian, Germans, Hungarians, Armenians, Poles). The church is dedicated to St. George and is known as the White Church. There is no documented year of construction, but according to tradition, it was built by Stephen the Great to honor the victory of 1467 against the Hungarian army led by Matthias Corvinus. Hungarian army entered the Moldova by Trotus Valley, robbed and burned Roman town and in route to Suceava (Moldova's capital) on December 14, 1467 was turned over to Baia and plundered it. In the evening, the Hungarians were drunk, and in the night they were attacked by the army of Stephen the Great, taking them unawares. Hungarians suffered a crushing defeat, King Matthias Corvinus himself was badly injured and barely escaped. After these fights, Baia was devastated and had to be rebuilt. In the centuries that followed, Baia lost its importance. White Church in Baia is a rectangular building with thick walls 1.8 - 2.0 m, made of rough and carved stone. Arches and dome were rebuilt in brick in the early twentieth century. The peculiarity of the church, for which he also received the name of White Church, it was not painted nor inside nor the outside, like Putna Monastery. In the last repairs made in 2002, it was painted by Prof. Dr. Nicolae Sava, the work being completed in 2009. Among the paintings is remarkable the image in wich Lady Mary and child appear alongside Stephen the Great. Other interesting paintings are the Battle of Baia and an image of the old borough Baia.
Baia este o comună în nordul Moldovei situată la 7 km de oraşul Fălticeni (judeţul Suceava). La începutul secolului XIV, în perioada de constituire a statului feudal Moldova, a jucat rolul de cea dintâi capitală a ţării. În acele vremuri, localitatea chiar se numea Moldavia, fiind un târg important, locuit de negustori şi meşteşugari de naţii diferite (români, saşi, unguri, armeni, polonezi). Biserica purtând hramul Sfântu Gheorghe şi cunoscută sub numele de Biserica Albă, este situată la marginea vestică a satului. Nu este documentat anul ridicării, dar conform tradiţiei, ea a fost construită de Ştefan cel Mare pentru a cinsti victoria din 1467 împotriva oştirii maghiare conduse de Matia Corvin. Armata ungară a intrat în Moldova pe Valea Trotuşului, a jefuit şi incendiat Romanul şi în drum spre capitala Suceava, pe 14 decembrie 1467 s-a abătut puţin pe la Baia pe care a prădat-o. Seara, ungurii erau beţi, iar în timpul nopţii au fost atacaţi puternic de oastea lui Ştefan cel Mare, lunându-i pe nepregătite. Ungurii au suferit o înfrângere zdrobitoare, însuşi regele Matia Corvin fiind grav rănit şi scăpând cu greu. După aceste lupte, Baia a fost devastată, trebuind să fie reconstruită. În secolele ce au urmat, Baia şi-a pierdut din importanţă. Biserica Albă din Baia este o construcţie dreptunghiulară cu pereţii groşi de 1,8 - 2,0 m, făcuţi din piatră brută şi cioplită. Bolţile şi turla au fost refăcute din cărămidă la începutul secolul XX. Particularitatea bisericii, pentru care a şi primit denumirea de Biserica Albă, este că nu a fost pictată, nici pe dinăuntru şi nici pe afară, la fel ca Mânăstirea Putna. Cu ocazia ultimelor reparaţii făcute în anul 2002, a fost pictată de către prof. univ. dr. Nicolae Sava, lucrarea fiind terminată în 2009. Dintre picturi se remarcă tablourile în care apar Ştefan cel Mare alături de Doamna Maria şi copii, o reprezentare a Bătăliei de la Baia şi o imagine a vechiului târg Baia.
Daybreak by Kevin MacLeod este licențiată în baza unei licențe Creative Commons Attribution license (
Sursă:
Artist: