3D Casa Dosoftei, Iasi, Romania. 3D reconstruction of the Dosoftei House in Iasi, Romania.
Scanare 3D Casa Dosoftei, Iasi, Romania, realizata de catre Platforma de Cercetare Interdisciplinara in Domeniul Arheologiei - Arheoinvest, din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza.
Casa Dosoftei, situată în preajma vechii Curţi Domneşti, între Palatul Culturii şi Biserica «Sf. Neculai Domnesc», găzduieşte Muzeul de literatură veche, înfiinţat în 1970. Clădirea este construită în timpul domniei lui Antonie Vodă Ruset (1677-1679) şi a fost sediul celei de-a doua tiparniţe din Iaşi (1679-1686) după cea de la Trei Ierarhi, aici tipărindu-se, pentru prima oară în limba română în Moldova, în 1643, « Cazania ». Mitropolitul cărturar Dosoftei a dezvoltat aceată tipografie, cu sprijinul lui Nicolae Milescu-Spătarul. Aici se găsesc exponate unicat, carte veche, obiecte de cult, letopiseţe, manuscrise vechi şi o valoroasă copie a Letopiseţului Ţării Moldovei de Grigore Ureche.
Arheoinvest
Scanner operator.: Bogdan Venedict
Assistant scanner operator.: Radu Balaur
Video editing.: Andrei Asandulesei
Casa Dosoftei - MINIDOCUMENTAR
Imagini de la Muzeul Literaturii Vechi din Iași - Casa Dosoftei, Casa cu arcade/ Broșura lui Ion Arhip, Muzeele Ieșene.
Realizator: Radu Cimpoi
Casa Dosoftei, redata publicului
Casa Dosoftei, o nouă față
Biserica Sf. Nicolae Domnesc - Istorie pe Scurt, Iasi, Romania
Biserica Sf Nicolae Domnesc - Istorie pe Scurt, Iasi, Romania
Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc” din Iași este o biserică ortodoxă din municipiul Iași, construită de Ștefan cel Mare în perioada 1491-1492 și refăcută în anii 1884-1904 de arhitectul francez André Lecomte du Noüy, prin demolare și reconstruire pe aceeași fundație și aproximativ în forma sa inițială, înlăturându-se adaosurile ulterioare. Este situată în centrul orașului, pe Str. Anastasie Panu nr. 65, în preajma vechii Curți Domnești, între Palatul Culturii și Casa cu arcade (Casa Dosoftei).
Fiind situată în imediata vecinătate a vechii Curți domnești și pentru faptul ca aici au fost unși aproape toți domnii Moldovei, de la Despot Vodă până la Grigore Alexandru Ghica, bisericii i s-a spus „Sfântul Nicolae-Domnesc”, spre a o deosebi de alte construcții cu același hram.În a doua jumătate a secolului al XVII-lea, pentru o perioadă de câțiva ani (1677-1682), Biserica „Sf. Nicolae Domnesc” a îndeplinit rolul de catedrală mitropolitană.
Vă invităm sa vizitați linkurile de mai jos pentru a vedea videoclipuri similare:
Biserica Bãrboi, Iași:
Mânăstirea Vlădiceni, Iasi:
Mănăstirea Hadâmbu, Iasi:
Mănăstirea Cetățuia, Iași:
Mulțumim mult pentru Like și Abonare!
Urmariți-ne și abonați-vă pentru mai multe:
INSTAGRAM:
LIKE:
-~-~~-~~~-~~-~-
Please watch: Skyride to Paradise Point, St Thomas, US Virgin Islands
-~-~~-~~~-~~-~-
Casa Pogor - Patrimoniu - OMUL SI TIMPUL
Casa Dosoftei Iasi
Paza se distreaza......aruncand cu bulgari de zapada pe statuie...
5 lucruri de făcut într-o zi la Iași, cu bani puțini | Lumea Sub Lupă
Fosta capitală a Moldovei istorice este un oraș cald, primitor, a cărui existență se desfășoară într-un ritm diferit de cel al Bucureștiului.
Deși îi lipsește încă o autostradă, Iași este un magnet pentru investitori, mai ales în domeniul tehnologic (inclusiv IT).
Palatul Culturii este un simbol al trecutului, dar clădirile de sticlă și oțel din apropiere sunt o mărturie a prezentului.
Și când te gândești că a fost orașul lui Ion Creangă și al lui Mihai Eminescu, iași chiar merită să fie vizitat.
Dați LIKE și abonați-vă pentru a ajuta la creșterea canalului ”Lumea Sub Lupă”!
Muzica: bensound.com
la pas pe Ulita Mare Discover Iasi Walkabout Tours
365 pentru Iasi Palatul Roznovanu
Casă pentru o familie nevoiaşă din satul Ion Neculce - Telem Iaşi
Iasi : Ranile orasului - Casa Buicliu.
No comment.
Memorial House Mihail Sadoveanu - Iasi, Romania
Mihail Sadoveanu (November 5, 1880October 19, 1961) was a Romanian novelist, short story writer, journalist and political figure. One of the most prolific Romanian-language writers, he is remembered mostly for his historical and adventure novels, as well as for his nature writing.
About Museum
Mihail Kogalniceanu had a large house in town which still exists today; but he gave way to his fantasy and built for himself a villa in the middle of the vineyard, close to Iasi's gates.
Mihail Kogalniceanu had sold it to the Austrian millionaire banker and baron Neuschotz.
When Mihail Sadoveanu got it in 1919, together with his brother Vasile, the villa had the original interior a little changed.
It happened that Mihail Sadoveanu stepped in the new Copou house in 1919 in a moment when George Enescu was about to have a dear residence where he had composed and played for three years, when he had temporarily settled in Iasi after world war one.
But in the end Mihail Sadoveanu's muse remained to dwell alone and for two decades (1919-1936) she lived undisturbed in the place inspiring the greatest novelist of Romanian people.
Biserica Sf. Sava din Iași/ Saint Sabbas Church, Iași
Monuments, Architecture History, Monastery, Church, Romania Travel, Musulman Style, Constantinopolitan, Arts, Beautiful Place, Saint Sava, Documentary.
Ansamblul Mănăstirii Sfântul Sava din Iași,
istoria unui loc ce se pierde în negura timpului.
Împreună cu Biserica Bărboi, Mănăstirea Golia, Biserica Armenească, Biserica Sf. Nicolae Domnesc și Mănăstirea Sf. Trei Ierarhi formează sextetul celor mai vechi și impresionante biserici din istoria Iașului.
Filmările au fost realizate în vara anului 2018.
#Documentary #Sabbas #Monastery
Iasi - Capitala Istorica a Romaniei: Palatul Roznovanu
***
Pe acest canal găsiți înregistrarea video a evenimentelor organizate de către Primăria Municipiului Iași.
Tablou înspăimântător la Palatul Culturii din Iași
Tablou înspăimântător la Palatul Culturii din Iași
IASI - REPERE MEDIEVALE
Oraşul Iaşi a fost construit pe ruinele Curţii Domneşti, rămăşiţe aduse la lumină în timpul diverselor lucrări de modernizare. Cu toate acestea, urme şi ruine ale Curţii Domneşti mai pot fi văzute de-a lungul oraşului, Casa Dosoftei păstrându-se, chiar, integral.
Referitor la aceasta din urmă, ce găzduieşte astăzi un muzeu dedicat literaturii române vechi, izvoarele istorice menţionează faptul că ar fi făcut parte din anexele Curţii Domneşti. Mai apoi, până în anul 1686, clădirea a găzduit tiparniţa mitropolitului Dosoftei Barilă. Curtea Domnească din Iaşi a funcţionat o perioadă îndelungată de timp, din prima jumătate a secolului al XV-lea până la sfârşitul secolului al XIX-lea, perioadă în care însemnătatea administrativă şi politică a fortificaţiilor a fost completată de cea culturală, la Iaşi tipărindu-se cărţi şi documente de referinţă în istoria românilor.
Primele investigaţii arheologice înterprinse în 1952 au demonstrat că ansamblul de fortificaţii datează din timpul domniei lui Alexandru cel Bun şi a fost amplasat pe o mai veche aşezare feudală, alături de ruinele acesteia din urmă descoperindu-se urme de locuire din perioada neolitică timpurie, din epoca Latene şi din perioada migraţiilor din secolul al XIV-lea.
Curtea ocupa spaţiul pe care se află astăzi Palatul Culturii şi s-a extins în timpul lui Ştefan cel Mare (din perioada lui Ştefan cel Mare s-a mai păstrat un bastion de formă pătrată). Teoretic, Curtea Domnească ocupa în perioada sa de apogeu un traseu delimitat de: Piaţa Podu Roş, strada Sfântul Lazăr, strada Smârdan, strada Bucşinescu, bulevardul Tudor Vladimirescu, bulevardul C.A.Rosetti, şoseaua Sărărie.
S-a încercat şi o reconstituire a formei iniţiale deţinute de ansamblu; acesta ar fi avut o formă de pentagon, cu vârful orientat spre oraş (conform studiilor de topometrie derulate în secolul al XVII-lea) şi era delimitat de ziduri cu o grosime de 1 metru la bază, temelia aflîndu-se la 1,50 metri sub nivelul solului.Curtea Domnească a fost ruinată şi refăcută în multiple rânduri, rămăşiţele ei împânzind solul pe care se află astăzi capitala modernă a Moldovei. În ultimii ani, s-au descoperit vechile pivniţe domneşti în rondul de la Fundaţie, în apropiere de Universitatea Alexandru Ioan Cuza, dar şi locuinţe, o tăbăcărie şi sistemul de canalizare vechi, în zona Palatului Culturii, sisteme identificate în timpul lucrărilor de construcţie a Mall-ului Palas.
Alte vestigii se situează sub pardoseala actualului Palat al Culturii (beciuri domneşti ale Curţii), dar nu fac obiectul nici unei lucrări de conservare, cel puţin nu la ora actuală. Unele demersuri subţiri de valorificare a ruinelor au fost întreprinse, în trecut, în jurul anului 1900. Dar, şi atunci, ca şi în prezent, edilii şi arhitecţii au fost seduşi mai mult de lucrările futuriste, decât de acţiunile comemorative, fie ele şi simbolice.