Casa Pogor - Patrimoniu - OMUL SI TIMPUL
Romania Centenara, sarbatorita la Muzeul Vasile Pogor
Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” din Iași. Secție a Muzeului Literaturii Române din Iași.
Mihail Sadoveanu (n. 5 noiembrie 1880, Pașcani, România – d. 19 octombrie 1961, Vânători-Neamț, România) a fost un scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician și om politic român.
Este unul dintre cei mai importanți și prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea, având o carieră ce se întinde pe parcursul a cincizeci de ani. Este cunoscut mai ales pentru romanele sale istorice și de aventuri, deși autorul a creat pagini nemuritoare despre lumea țărănească din Moldova, despre natura României și a scris, de asemenea, reportaje și pagini memorialistice. Sadoveanu a fost unul din primii colaboratori ai revistei tradiționaliste Sămănătorul, înainte de a deveni un scriitor realist și adept al curentului poporanist reprezentat de revista literară Viața Românească. Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” din Iași este un muzeu municipal, secție a Muzeului Literaturii Române din Iași. Muzeul este amplasat în casa în care a locuit scriitorul Mihail Sadoveanu, amplasată pe Aleea Mihail Sadoveanu nr. 12.
Clădirea, clasată monument de arhitectură, a fost construită de Mihail Kogălniceanu în 1842. În timpul Primului Război Mondial a locuit aici George Enescu, apoi, între 1918 - 1936, Mihail Sadoveanu. În 1950 statul român, prin ordinul Consiliului de Miniștri, confiscă proprietatea lui Mihail Sadoveanu, iar la 1 ianuarie 1954 Ministerul Agriculturii, în baza unui „Proces verbal de predare-primire”, încredințează spre folosință atât „Casa cu Turn” din Copou, actualul Muzeu Sadoveanu, cât și cele 5,2 hectare care aparțineau scriitorului, Institutului Agronomic Iași. Până în 1980 casa a servit ca sediu al Institutului de lingvistică, istorie literară și folclor al Academiei și Institutului de antropologie. A fost restaurată între anii 1978 - 1980.
Cele șapte încăperi ale muzeului au fost amenajate astfel: documente privind istoricul casei și a personalităților care au locuit-o; anii de școală și debutul scriitorului; documente, lucrări de artă, obiecte personale privind familia, cărțile de început ale scriitorului; camera de primire a musafirilor și lucrări din perioada de apogeu a creației sadoveniene; Sadoveanu - pescar, vânător și șahist; Sadoveanu în arta plastică; camera de rarități.
Muzeul expune manuscrise, ediții prime, fotografii originale, unelte de vânătoare și pescuit, mobilier, vestimentație, lucrări de artă plastică (Octav Băncilă, A. Băieșu), grup statuar. #iasi #mihailsadoveanu #sadoveanuiasi
Tele-City Iaşi (Casa memorială Vasile Pogor, statuie Eminescu, Biblioteca Central-Universitară)
Echipa Junimea: Andreea Ticu, Miruna Diaconu, Ana-Maria Potoroacă
Performance online realizat de elevii de la Colegiul Național Iași în cadrul proiectului cultural „Tele-City”! Parteneri de discuție prin Internet: elevii de la Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Buzău.
Kasta Morrely - 2013 Casa Pogor - IASI
WTV STUDIO IASI
wtvstudio.ro
O nouă față pentru muzeul Vasile Pogor
Fantoma la Casa lui Pogor
Zilele astea am găsit un film din 2009, făcut la Casa Pogor, din Iași, la puțin timp de la apariția romanului (Polirom, 2008). A fost una dintre întâlnirile cele mai frumoase. Mi-aduc aminte că am întârziat 45 de minute. Totuși lumea m-a așteptat. Alături de mine îi puteti vedea pe Șerban Axinte, Doris Mionescu și Const. Dram. Au trecut multi ani de-atunci, dar Fantoma din moară continuă să fie romanul meu de suflet. El m-a consacrat și tot el a stârnit cele m mai crâncene invidii. În 2017 s-a tradus în germană.
Doina Ruști
MURIVALE LA IASI- EXPUNE IN POD LA CASA POGOR- FILM DE MURIVALE
CU OCAZIA LANSARII DE CARTE -ANCA LUI NOE -DE ANCA MIZUMSCHI, LA MUZEUL LITERATURI ROMANE - IASI, CASA POGOR POD ,AM DESCHIS O EXPOZITIE DE O ZI CU FRAGMENTE DIN GENEZA SIXTINA PE FOLII DE PLASTIC . EXPOZITIA PURTA NUMELE' RUFE DIVINE '' IN PRESA ERA ANUNTATA '' RUDE DIVINE '' IASUL ESTE UN ORAS FRUMOS SI IMI ERA DRAG SA MA PLIMB PE LANGA CATEDRALA MITROPOLITANA SFANTA PARASCHIEVA , PARCUL POGOR , UNIVERSITATEA IOAN CUZA , SALA PASILOR PIERDUTI .
Casa Dosoftei - MINIDOCUMENTAR
Imagini de la Muzeul Literaturii Vechi din Iași - Casa Dosoftei, Casa cu arcade/ Broșura lui Ion Arhip, Muzeele Ieșene.
Realizator: Radu Cimpoi
stire manuscris rar expus la casa pogor R
Iasi Club de Biciclete 12 Noiembrie 2017 la Case Memoriale
Iași Club de Biciclete la propunerea #TravelBlitzZ - Discover Iasi Walkabout Tours, a propus exclusiv pentru bicicliști din Iași un tur cu bicicleta la casele memoriale ale scriitorilor Mihail Sadoveanu, Vasile Pogor, Ion Creangă, Mihai Codreanu și Otilia Cazimir.
Participantii au fost insotiti de ghizii Andreea, Irina si Andrei Tacu.
Va asteptam sa descoperiti lucruri noi despre personalitatile orasului nostru,
De asemenea, vă invităm să participați și la celelalte tururi organizate de echipa Iași Club de Biciclete cât și Travel BlitzZ, să descoperim și să ne bucurăm împreună de ceea ce Iașul are de oferit și așteaptă să fie descoperit prin proiectul Turist în orașul meu.
Paul Padurariu fotograf profesionist Iasi | Vernisaj Romante Venetiene
Romanțe venețiene la Casa Pogor - Vernisaj expozitie fotografie Paul Padurariu - Romante Venetiene, vazut prin lentila lui Mihai Bârsan
Sâmbătă, 20 mai, cu ocazia Nopții Muzeelor, la Muzeul „Vasile Pogor” va avea loc vernisajul expoziției de fotografie „Romanțe venețiene”. Evenimentul, ce va începe de la ora 20:00, se va desfășura în prezența artistului fotograf Paul Pădurariu care a documentat și realizat fotografiile pe parcursul a trei ani, participând la celebrul Carnaval de la Veneția pe care l-a surprins în imagini.
Expoziția va fi prezentată de către lect. univ. dr. Cristian Ungureanu de la Universitatea Națională de Arte „GeorgeEnescu” din Iași.
Despre fotografiile realizate, criticii de artă au apreciat că sunt „imagini captivante care ne transportă către un oraş rezervat, taciturn, ȋn care prezența umană este cea care dă pata de culoare peisajului, amintind ȋn parte de fotografiile alb negru ale ȋnceputului de sec. XX, când fotografia se ȋncăpățâna să nu surprindă ritmul rapid al schimbărilor şi degradărilor.”
Expoziția cuprinde peste 50 de lucrări, cu vânzare, iar fondurile obținute vor fi donate Fundației Bethany.
„Romanțele venețiene” vor putea fi admirate până la data de 10 iunie 2017, la Muzeul „Vasile Pogor”.
Paul Pădurariu, artistul care „scrie cu lumina”, este unul dintre cei mai cunoscuți fotografi din Iași, având numeroase expoziții atât în oraș, cât și în țară, fiind premiat la concursuri de fotografie.
paulpadurariu.ro
Omagiu pentru Mihai Eminescu
Compania de Transport Public Iași alături de Asociația TRAMCLUB IAȘI, în semn de omagiu pentru trecerea în neființă a poetului Mihai Eminescu, au organizat joi, 15 iunie 2017, o acțiune culturală dedicată tuturor ieșenilor. Timp de o zi, în Tramvaiul Literaturii, călătorii au ascultat poezii și melodii pe versuri de Mihai Eminescu. De asemenea, în biblioteca din tramvai au putut fi găsite doar cărți ale marelui poet.
Tramvaiul Literaturii a circulat pe traseele ce traversează cartierul Copou (1/ 13, 8, 9).
Parteneri: Cartea pe bancă, Muzeul Literaturii Române Iași
3D Casa Dosoftei, Iasi, Romania. 3D reconstruction of the Dosoftei House in Iasi, Romania.
Scanare 3D Casa Dosoftei, Iasi, Romania, realizata de catre Platforma de Cercetare Interdisciplinara in Domeniul Arheologiei - Arheoinvest, din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza.
Casa Dosoftei, situată în preajma vechii Curţi Domneşti, între Palatul Culturii şi Biserica «Sf. Neculai Domnesc», găzduieşte Muzeul de literatură veche, înfiinţat în 1970. Clădirea este construită în timpul domniei lui Antonie Vodă Ruset (1677-1679) şi a fost sediul celei de-a doua tiparniţe din Iaşi (1679-1686) după cea de la Trei Ierarhi, aici tipărindu-se, pentru prima oară în limba română în Moldova, în 1643, « Cazania ». Mitropolitul cărturar Dosoftei a dezvoltat aceată tipografie, cu sprijinul lui Nicolae Milescu-Spătarul. Aici se găsesc exponate unicat, carte veche, obiecte de cult, letopiseţe, manuscrise vechi şi o valoroasă copie a Letopiseţului Ţării Moldovei de Grigore Ureche.
Arheoinvest
Scanner operator.: Bogdan Venedict
Assistant scanner operator.: Radu Balaur
Video editing.: Andrei Asandulesei
365 PENTRU IASI Vasile Pavelcu
Ziua Otiliei Cazimir -12 februarie 2010-Casa Pogor ,Iasi
Ziua Otiliei Cazimir -12 februarie 2010-Casa Pogor ,Iasi
CASA POGOR / MONUMENTAL PROJECTION / IASI / CZC
casa pogor
Evenimente Casa Pogor sambata Roca 1
Ateliere de gătit, muzică şi alte distracţii, la Casa Pogor
Mâncare, băuturi răcoritoare, panou de escală, hamace şi alte distracţii puteti găsi astăzi şi mâine în curtea Casei Pogor din Iaşi, unde este amenajată Zona Food a festivalului Rocanotherworld. Aici, atât adulţii cât şi copiii îşi pot testa forţa şi capacitatea de orientare pe panoul de escală, unde doi ghizi supraveghează şi îi ţin pe ieşeni în siguranţă.
Jurnalul Regional TVR Iaşi - Muzeul Literaturii Române 25
Familia scriitorilor ieşeni s-a reunit la Muzeul Literaturii Române din Iaşi într-o expoziţie aniversară. Se împlinesc 25 de ani de la înfiinţarea celui mai mare muzeu al literaturii din ţară, devenit din acest an muzeu naţional. Ieşenii pot admira un manuscris al cărturarului Dosoftei, de la 1683, versuri ale Otiliei Cazimir in original, obiecte de teatru şi piese vestimentare care au aparţinut familiei lui Matei Millo. Expoziţia va fi deschisă până în luna februarie 2016.
Jurnalul Regional TVR Iaşi
miercuri, 16 decembrie 2015, ora 18.30
Reporter: Carmen Scutariu
Imagine: Vasile Lucaci
Montaj: Catalin Chelariu
Coordonator: Liviu Tudorache
tvriasi.ro
youtube.com/TVRIasionline