PALATUL CANTACUZINO PASCANU DIN PASCANI IASI
Palatul Cantacuzino-Pașcanu din Pașcani, Iași - Construit între 1640 - 1650 de marele vistiernic Iordache Cantacuzino, cumnatul domnitorului Vasile Lupu. După câţiva ani în 1664 construieşte biserica Sfinţii Voievozi la care se ajungea printr-un frumos pasaj acoperit. Pe la 1812 palatul ajunge în posesia lui Iordache Rosetti Roznovanu, iar în secolul următor va trece în posesia familiei Ghe. I Brătianu de la care a fost expropiată. În anii comunismului aici a funcţionat Casa Pionerului care după 1990 s-a transformat în Clubul Copiilor. Clădirea şi terenul este revendicat de surorile Maria şi Ileana Brătianu care locuiesc în Franţa. Palatul face parte din patrimoniul naţional şi aparţine Ministerului Educaţiei, care nu are fonduri pentru răscumpărare. La început palatul a fost construit şi folosit ca loc de adăpost şi adunare pentru vânătoare. Clădirea construită pe două nivele, la parter erau încăperi mici cu plafonul boltit şi o încăpere mare, unde se dădeau recepţii; plafonul acestei încăperi a fost realizat din lemn de nuc lustruit; uşile de la intrarea principală şi de la parter au tocul din piatră de granit; scările interioare au fost din lemn de stejar. La etaj există o încăpere mare cu plafonul tot de nuc lustruit; planşeul holului de aici era susţinut de stâlpi de stejar lustruit. Din construcţia iniţială nu a mai rămas decât foişorul, restul clădirii a fost refăcut pe vechea fundaţie. La intrarea în curtea feudală a fost construit un portal, care avea în ambele părţi locuinţe pentru robi, curtea fiind împrejmuită cu un zid de piatră. Este monument istoric înscris pe Lista Monumentelor Istorice a Ministerului
- Sa semnat contractul privind „Reabilitarea, conservarea și revitalizarea Palatului Cantacuzino - Pașcanu și a terenului aferent.”
Valoarea totală a proiectului este în cuatum de 21.778.783,85 lei, inclusiv TVA, dintre care 85% fonduri europene, 13 % fonduri naționale, iar 2% din bugetul local, aici fiind cuprinse și cheltuieli neprevăzute.
Elementele unicat se vor regăsi în continuarea iar pe terenul din împrejurimi vor fi două fântâni arteziene, un foișor, alei pentru circulație pietonală, spații verzi amenajate dar și o parcare. CANTACUZINO-PASCANU DIN PASCANI IASI
DOCUMENTAR 9 APRILIE 2014 MARIREA SI DECADEREA PALATULUI CANTACUZINO
Ministrul Culturii in vizita la Palatul Cantacuzino din Pascani
Ministrul Culturii in vizita la Palatul Cantacuzino din Pascani
Castelul Cantacuzino - Busteni
Castelul Cantacuzino - - a fost cladit in anul 1911 in parcul al carui proprietar a fost Printul Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis Nababu din cauza averii sale impresionante. Pentru restul articolului vizitati TurismLand.ro ...
Palatul Cantacuzino, Bucuresti
Palatul Cantacuzino, București Copyright: Institutul Național al Patrimoniului [inp.org.ro]. Realizator: Tudor Panduru
REPORTER TV: “PALATUL CANTACUZINO – LOCUL UNDE NU SE ÎNTÂMPLĂ NIMIC”
REPORTER TV: “PALATUL CANTACUZINO – LOCUL UNDE NU SE ÎNTÂMPLĂ NIMIC”
Palatul Cantacuzino
Toți pășcănenii (și nu numai ei) știu că Palatul Cantacuzino, o bijuterie arhitectonică , se află într-un stadiu avansat de degradare. Lucrurile nu mai pot continua așa! Avem la dispoziție fonduri europene prin care să reabilităm această clădire și să o transformăm într-un centru cultural activ.
MINISTRUL CULTURII ÎN VIZITĂ LA PALATUL CANTACUZINO PAȘCANI
OM BUN: CULTURA ROMÂNĂ ÎNTRE MUZEUL SATULUI ȘI PALATUL CANTACUZINO
OM BUN: CULTURA ROMÂNĂ ÎNTRE MUZEUL SATULUI ȘI PALATUL CANTACUZINO - realizator: Claudiu Timofte; mesaje: ombun@bittv.info
Ioan Cantacuzino - Savantul care a făcut bine Bucureștii
In exceptionala sa Cronologie a Bucurestilor, istoricul Gheorghe Parusi consemneza faptul ca in 1792, o mare epidemie de ciuma izbucneste la Bucuresti.
Citește mai mult pe
Sunt adusi cativa medici straini care nu fac fata epidemiei, insa solutia suprema a domnitorului Mihai Sutu este aducerea unor moaste din Macedonia, pe bani foarte multi. In pofida acestor masuri, in Bucuresti mor peste 10 mii de oameni din totalul de aproximativ 60 de mii! Aceasta epidemie va ramane in memoria colectiva si va da startul unor masuri sanitare fara precedent, in special in ceea ce priveste igiena. Aveau sa treaca peste 100 de ani de frica, de alte epidemii, pana cand raze de speranta se iveau. Iar solutiile nu mai erau reprezentate de aducerea unor moaste ci de increderea acordata unor oameni de stiinta, precum Ioan Cantacuzino. Scolit la Paris, Cantacuzino se intoarce in tara si, in urma unor cercetari stiintifice revolutionare, reuseste sa creeze, printre altele, un vaccin antiholeric. Chiar si in ziua de azi, in zone de pe intreaga suprafata a globului inca se foloseste acest vaccin, descoperit de Ioan Cantacuzino. Datorita lui, Romania a fost a doua tara din lume, dupa Franta, care a introdus vaccinarea profilactica a copiilor impotriva tuberculozei. Si tot datorita lui Cantacuzino, in timpul primului razboi mondial este micsorat semnificativ numarul victimelor epidemiilor de holera, malarie si tifos exantimatic. Ioan Cantacuzino nu a fost doar un om de stiinta genial, ci si un lider al timpurilor sale. Legea Sanitara din 1910 ii purta chiar numele, si prevedea, printre altele, ca diversele posturi sa fie ocupate de medici numai prin concurs si doar dupa un stagiu de pregatire. Cu aceasta ocazie, salariile medicilor au fost crescute, astfel incat acestia deveneau nu numai o elita intelectuala ci aveau si o situatie materiala foarte buna. Ioan Cantacuzino este considerat si unul dintre marii profesori pe care i-a dat Romania. In epoca, se vorbea chiar de o veritabila Scoala Cantacuzino. Insa marea realizare a lui Ioan Cantacuzino este institutul care ii poarta numele, acolo unde timp de zeci de ani, in Romania, s-au produs vaccinuri si seruri. La mai putin de 90 de ani de la moartea lui Ion Cantacuzino, din Romania au plecat zeci de mii de medici din cauza conditiilor mizerabile din sistemul de sanatate, in ultimii doi ani au murit zeci de copii din cauza lipsei vaccinurilor antirujeolice.
IOAN CANTACUZINO (1863 - 1934)
Pulsul Zilei: Cum va fi reabilitat Palatul Cantacuzino. Invitat viceprimarul municipiului Pascani
Pulsul Zilei: Cum va fi reabilitat Palatul Cantacuzino. Invitat Gabriela Nedelcu – viceprimarul municipiului Pascani
BitTV Pascani, AUGUST 2016
bittv.info
Facebook:
Facebook:
Youtube:
MUNICIPIUL PAȘCANI ÎN IMAGINI - 2018
MUNICIPIUL PAȘCANI ÎN IMAGINI - 2018
PALATUL CANTACUZINO IN PARAGINA
Puteți viziona LIVE programele MDI TV pe site-ul
Pentru alte informații vă rugăm să ne contactați la telefon 0245/60.70.60
BIT TV: ȘEDINȚA EXTRAORDINARĂ C.L. PAȘCANI
ȘEDINȚA EXTRAORDINARĂ C.L. PAȘCANI - PALATUL CANTACUZINO - INDICATORII TEHNICI PENTRU FINANAȚARE UE
palatul cantacuzino pascani
Lost End Found - The Cantacuzino Palace / Floresti, Prahova County
The Cantacuzino Palace (PH-II-m-A-16490.02), Floresti, Prahova County
Gheorghe Grigore Cantacuzino, also nicknamed the ‘Nabob’, an extremely influential political figure at the turn of the 19th century commissioned a residence on his vast estate on the bank of the Prahova River, between 1911 and 1913. The palace was designed by the architect Ion Berindei who was inspired by the Petit Trianon from France. Work on the building site was stopped on the landowner’s death. The two world wars and several earthquakes have ruined the place, of which only the exterior walls have stood. Now the owners started to do some emergency and conservation work, being helped by a French stoneworker.
Filmed with DJI INSPIRE 1
Pilot : Mani Gutau
Camera Op : Cristi Vieriu
Post Production : Wild Draft Studio
Music by Urma - Ana ( single included on the album Lost End Found)
Lost End Found is the fourth album signed by Romanian alternative band Urma, focused on music and architecture - different ways of expression, common interests created to delight the heart.
Built entirely under the slogan no compromise over the last five years, the new album is offered to the public in a collector's limited edition, a 120-page photographic journal presenting special moments captured during Urma’s live performances in Bucharest, Budapest, Paris, Berlin, London or Freiburg, by band photographer Radu Dumitrescu, who accompanied step by step the group of musicians during their musical journey entitled LOST END FOUND”.
Offered to the public as a coffee table book, the new album features an exclusive artwork signed by Cristian Ioan Gutau / Cignature, a beautiful visual story presenting priceless monuments included the Romanian architectural & cultural heritage, like The Mincu House / Bucharest, The Matache Market Hall / Bucharest, Sinagogue / Timisoara, Casino / Constanta or The Water Plant / Suceava.
Stage two of Lost End Found project is to capture aerial footage of amazing architectural & cultural Romanian heritage, using a professional unmanned aerial vehicle.
A project signed by Coockoo Foundation
with the support of
Pro Patrimonio Foundation
Chamber of Romanian Architects
BMW Group Romania
for more informations please visit:
urma.ro
propatrimonio.org
LA PAS PRIN ORAȘ - ȘCOALA GIMNAZIALĂ IORDACHE CANTACUZINO
LA PAS PRIN ORAȘ - ȘCOALA GIMNAZIALĂ IORDACHE CANTACUZINO
Io Şerban Cantacuzino, voievod
Dacă este să întrebi un român obişnuit despre marii voievozi, îţi va spune pe nerăsuflate numele arhicunoscute în istoria noastră: Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul, eventual Vlad Ţepeş. Cu siguranţă aceştia sunt cei mai reprezentativi, dar perioada Evului Mediu a impus şi alte figuri de seamă. Una dintre acestea este cea a domnitorului Ţării Româneşti Şerban Cantacuzino.
4 curiozități despre Palatul Cantacuzino din Pașcani
Municipiul Pascani 2019
Municipiul Pascani 2019