Chihlimbarul din Colti si ultimul slefuitor
In nordul judetului Buzau,la poalele masivului Ivanetu,in localitatea Colti,muntii mai ascund si astazi filoane cu roci de chihlimbar . Pe o suprafata de 2,50ha zona este rezevatie de chihlimbar,iar in anul 2000 a fost declarata arie protejata.Prima atestare legata de chihlimbarul din zona dateaza inca din 1578 , iar primele exploatari au aparut la pe la 1828. Chihlimbarul de aici are o valoare deosebita datorita calitatii,dar si culorilor , peste 160 la numar
si unle au un bogat continut de resturi fosile,ceea ce le face mai atractive si mai valoroase. Chihlimbarul negru este cel mai valoros si se gaseste doar aici,la Colti. Pe vremuri minunata rasina colorata era foarte pretioasa,iar la Colti au existat mine de exploatare,dar si mesteri in prelucrarea chihlimbarului,fiind chiar o ocupatie traditionala. Chihlimbarul se gaseste foarte greu , dar nu mai sunt nici cautatori , pentru ca,din pacate, aceasta piatra minunata nu mai prezinta astazi un interes deosebit. Batranii stiau sa-l gaseasca si sa-l prelucreze. Astazi tinerii nu mai sunt preocupati de aceasta meserie,care necesita multa indemanare si rabdare .Ciprian Chiriac este ultimul mester din Colti,care stapaneste arta prelucrarii chihlimbarului. Aceasta piatra l-a fascinat de mic iar talentul l-a mostenit de la bunicul sau. Din chihlimbar se fac tot felul de bijuterii frumoase .Le puteti admira in muzeul de la Colti . Despre chihlimbar se spune ca aduce noroc si vindeca boli si orice localnic are acasa macar o piatra. Daca ajungeti la Colti vizitati Muzeul Chihlimbarului gazduit intr-o frumoasa constructie traditionala din anul 1973 si faceti o excursie pana la asezarile rupestre de la Alunis . Nu veti regreta. Sunt locuri minunate.
Barajul Siriu , atractii si imprejurimi
Situata la jumatatea distantei dintre Brasov si Buzau , pe DN 10 , localitatea Siriu este cunoscuta pentru barajul si lacul cu acelasi nume , care domina intreg spatiul si sunt totodata principalele atractii din aceasta zona deosebit de pitoreasca . Asezat intre masivele Siriu si Podu Calului barajul are o inaltime de 122 m , o lungime a coronamentului de 570 m si a fost construt fara beton sau ciment , doar din roca , steril si miez de argila , cu o tehnica inovatoare la acea vreme . In contact cu apa argila isi mareste volumul si devine impermeabila . Pentru construirea barajului , in 1984 , a fost stramutata o intreaga comunitate de circa 300 de gospodarii . Construirea barajului a dus la formarea unui lac de acumulare de o frumusete uimitoare , care se intinde pe o suprafata de 500 ha si o lungime de 11 km , nu are niciodata acelasi nivel si asta schimba infatisarea si culoarea lacului ,
pe langa anotimp sau vreme . Configuratia DN10 a fost schibata odata cu construrea barajului . Soseaua urmareste linia de contur a lacului si trece prin mai multe viaducte , care sporesc farmecul locului . Viaductul Giurca si viaductul Stanca Teherau sunt cele mai importante . De la Siriu se poate pleca in excursii prin masivele Siriu , Podu Calului si Monteoru . In apropiere , in pdurea de langa satul Casoca se afla o frumoasa cascada cu acelasi nume . Locul este minunat . Aici la Siriu exista multe pensiuni ,unde va puteti caza , iar in zona se poate pescui , se fac plimbari cu barca pe lac si excursii in imprejurimi . Masivul Siriu situat intre vaile raurilor Buzau , Crasna si Siriu este o atractie irezistibila pentru turistii indragostiti de natura si drumetii de aici se poate ajunge la Lacul Vulturilor , dupa un traseu de 3 ore si tot de aici porneste cel mai scurt traseu spre varful Penteleu . De la Siriu se pot face multe excursii si cu masina In 2 ore se ajunge la Colti la Muzeul Chihlimbarului , asezarile rupestre de la Alunis , sau la Vulcanii Noroiosi , ori spre nord la Intorsura Buzaului , Prejmer sau Brasov . Cunoscutul si indragitul interpret de muzica populara Benone Sinulescu s-a nascut aici , la Siriu iar melodia sa Cat e Siriul de mare da numele unui festival de folclor care are loc aici , la Siriu , in prima duminica dupa Sfanta Maria .
Bulgaria
Un viaje por Bulgaria, partiendo de la capital Sofia, atravesando la cordillera Balcánica y llegando hasta el Mar Negro, para finalizar en los Monasterios más importantes del país.
Misterele Buzaului, Pietrele vii ( Trovantii ) de la Ulmet, Buzau
Trovantii din Ulmet, Buzau, niste pietre vii, despre care se spune ca au puteri tamaduitoare.