Triunghiul miraculos din Dobrogea
Mentiunile istorice si descoperirile arheologice au dovedit ca inca de la formarea si crestinarea poporului roman, au existat in Dobrogea schituri si manastiri,ridicate din evlavia credinciosilor si a monahilor sciti. Manastirea Celic Dere este mostenitoarea unei traditrii monahale , care s-a dezvoltat in jurul Episcopiei vechiului Tomis,inca din sec al patrulea.
Aflata in judetul Tulcea,la la 20 km de orasul de resedinta, si la 125 km de Constanta, Celic dere este prima din cele 3 manastiri, care formeaza un triunghi miraculos,care iradiaza lumina si credinta, in nordul Dobrogei: Celic Dere, Saon si Cocos.
Cuibarita intre frumoase dealuri impadurite,departe de lumea dezlantuita,intr-un peisaj bland si linistitor,manastirea Celic Dere se dezvaluie calatorului inca de la sosea.
Numele manastirii este de origine turca si vine de la paraul din apropiere. cdelic Dere inseamna in limba romana parau de otel.,denumit astfel deoarece pe fundul lui s-au descoperit arme din epoci indepartate.
Manastirea Celic Dere nu are nu are ziduri inalte de aparare si nici porti care sa se inchida cu lacate grele. Ea este mereu sub ocrotirea Maicii Domnului. in curtea mare si frumoasa a manastirii, stau insirate chiliile albe,inconjurate de arbori si tufe de trandafiri. Aici poposesc d
turisti in cautare de liniste, relaxare si regasire de sine.,pentru ca maicutele ofera si gazduire. O alee dreapta duce catre cele 30 de trepte,care urca la biserica ce domina toata manastirea.
In anul 1900 se pune temelia actulei biserici,dar lucrarile sunt intrerupte de doua ori,asa ca biserica este terminata in 1925. Insa inaintea acestyei biserici,alte trei asezaminte monahale se construiesc incepand din 1840,din lemn sau paianta,distruse in timp de incendii sau inundatii.
In anul 1945 manastirea de calugari de la Celic Dere s-a transformat in manastire de maici,calugarii de aici fiind stramutati la Saon,unde infinteaza o noua manastire.
In anii 1910 aici a functionat o scoala primara si ateliere de pictura si broderie si de tesut covoare. Cladirea a fost transformata in muzeu. .Astazi exista aici un atelier de covoare.