Medias,Transilvania-cetatea fortificata
In circuitul de vizitare al cetatilor medievale din Transilvania,nu trebuie sa ratati ocoliti orasul Medias. Se afla la 55 km de Sibiu,in Podisul Tarnavelor. Este considerat cel mai vechi oras din Transilvania,fiind mentionat pentru prima data in 1146.
Arhitectura orasului alterneaza intre vechi si nou,intr-o combinatie fericita de stiluri: gotic,renascentist,neoclasic si baroc.
In secolul al paisprezecelea aici au fost colonizati sasii. Tot in acea perioada devine oras.
Ca mai mai toate cetatile medievale, Mediasul poate fi considerat un adevarat muzeu in aer liber. Este cea mai veche cetate fortificata oraseneasca din tara, avand si denumirea de castel.
Intrarea in incinta cetatii se face prin mai multe tuneluri, care odinioara se puteau bloca prin puternice porti. In mijlocul cetatii se afla biserica fortificata,construita in stil gotic,inconjurata de un zid de aparare cu turnuri. Interesant este la aceasta biserica frumosul turn, inclinat din cauza structurii solului, dar care a fost totusi suprainaltat in 1550 cu 3 nivele, atingand astfel inaltimea de 68m. Cu toate astea, in 1551 i s-au mai adaugat alte patru turnuletede colt, care exprimau dreptul orasului de a pronunta si executa pedeapsa capitala. De aici, de sus, strajerii scrutau zarile si anuntau cu trambite sosirea dusmanilor. De aceea se mai numea si turnul trompetilor.
In acest turn a fost inchis Vlad Tepes in 1476, in urma unui conflict cu Matei Corvin. Turnul are o inclinatie de 2,20 m, de la verticala, fiind clasificat printre primele 10 turnuri inclinate din lume.
In a doua jumatate a secolului al cincisprezecelea, biserica a fost dotata cu turnuri de aparare doua randuri de ziduri si un sant cu apa. In anul 1736 sistemul de aparare avea 3 porti mari,4 mai mici si 19 turnuri si bastioane.
Satul muzeu CIOCĂNEȘTI The Living Museum Village (Bucovina, Romania)
Enable English subtitle ! - Activați subtitrarea în românește !
Videoclipul ne introduce în lumea de poveste a caselor ”încondeiate” din Ciocănești (Valea Bistriței, Bucovina), probabil cel mai frumos sat din România. Povestea adevărată a început prin anii 1950 când pe o casă, devenită acum muzeu etnografic, au fost așternute în relief și în culoare, modele tradiționale. Moda s-a răsăpândit rapid în întreg satul, devenind acum obligatorie (inclusiv la clădirile administrative, sociale, magazine), stârnind admirația turiștilor din întreaga lume. Mica localitate cunoaște o activitate culturală deosebită reprezentată prin trei mari festivaluri folclorice și tradiționale: al Păstrăvului (cu o amploare deosebită și desfășurare complexă), al ouălor încodeiate de Paști și al obiceiurilor de Anul Nou. În afară de muzeul amintit, în comună sunt și alte două mari muzee, deosebite: Muzeul Ouălor Încondeiate (cu mii de exponate) și Muzeul Etnografic care reconstituie viața și ocupațiile tradiționale ale sătenilor din Ciocănești.
Fondul muzical este realizat de grupul folcloric ”Floare de Colț” de la Clubul Copiilor și Elevilor din Câmpulung Moldovenesc, instructor prof. Liviu Boșneag, înregistrare personală din concert.
The video introduces us to the storytelling of the painted houses in Ciocanesti (Bistrita Valley, Bucovina), probably the most beautiful village in Romania. The true story began in the 1950s when on a house, now an ethnographic museum, was embossed in color and traditional patterns. Fashion has risen rapidly throughout the village, becoming now obligatory (including for administrative, social, shopping buildings), which are admired tourists around the world. The small locallity has a special cultural life represented by three main folkloric and traditional festivals: the Trout Festival (with a great ampleness and complex development), the Easter Painted Eggs Festival and the New Year's Tradition Festival. Besides the mentioned museum there are two other great museums in the commune: the Museum of the Painted Easter Eggs (with thousands of exhibits) and the Ethnographic Museum which reproduce the life and traditional occupations of the villagers from Ciocanesti.
The musical fund is made by the folk group Floare de Colţ (Edelweiss) from the Children and Pupils Club in Campulung Moldovenesc, instructor prof. Liviu Boşneag (personal owning recording from concert).
Marea Hamaceala, cel mai tare leagan - Aventura in Natura - Bigswing
Un eveniment inedit petrecut la Calcarele de la Ampoita unde am avut parte de catarat, slackline, bigswing si multa multa distractie.
Multumesc tuturor celor care au participat la eveniment,
echipei Carpatrek -
MORE THAN Explore (Simon Istvan) -
si in special lui Marius Milascon pentru buna organizare a evenimentului.
Multumesc si lui Yoyo ( cel care ne-a incantat cu muzica live pana dimineata.
Bigswingul s-a desfasurat in maxima siguranta datorita hamacului foarte rezistent de la
Filmarile au fost facute cu Canon 5D mark II, drona DJI Mavic Pro, Gopro Hero 5.
Filmare, montaj de George Moldovan.
Transfagarasan - Vidraru and Balea Lake, Romania
Transfagarasan - Vidraru and Balea Lake, Romania
Drumul DN7C -- Transfăgărășan este o cale rutieră de circulație din România, care începe în comuna Bascov, Județul Argeș de lângă orașul Pitești, în direcția orașului Curtea de Argeș și se termină la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov, în apropierea comunei Cârțișoara, cu o lungime de 151 km.
Pornit din comuna Bascov, după 61 km dincolo de comuna Arefu începe porțiunea așa numitului Transfăgărășan, pe o lungime de aproximativ 91 km.
Transfăgărășanul este situat pe locul al doilea ca altitudine în România după șoseaua Transalpina (DN67C) cu 2145 m din Munții Parâng.
Primul segment al Transfăgărășanului trece prin fața hidrocentralei de la Vidraru amplasată subteran în masivul Cetățuia. De aici, în apropierea cetății Poenari, drumul urcă pe serpentine și viaducte, trecând prin trei tunele mai scurte ajungând pe Barajul Vidraru, care cu ai lui 307 m leagă Munții Pleașa și Vidraru. Trecând barajul, drumul continuă în partea stângă de-al lungul lacului Vidraru pînă la începutul acestuia. În continuare drumul începe să urce în serpentine, trecând pe la Cascada Capra, pînă la partea sudică al tunelului de la Capra la Bâlea Lac, unde cu o lungime de 887 m străbate Munții Făgăraș. Tunelul Bâlea, cel mai lung tunel din România, cu o înălțime de 4,4 m, 6 m lățime și un trotuar cu o lățime de 1 m, iluminat, dar neaerisit, face legătura cu partea nordică a Transfăgărășanului.
În partea nordică a drumului, după Tunelul Bâlea Transfăgărășanul trece prin rezervația naturală Golul Alpin și Lacul Bâlea, pe la lacul glaciar Bâlea urmat de o coborâre abruptă în serpentine. Trece în apropierea cascadei Bâlea, care este o cascadă în trepte de aproximativ 68 m, cea mai mare de acest fel în România, și se află la altitudinea de aproximativ 1230 m.d.M.
În timpul iernii, de obicei de la 1 noiembrie până în 30 iunie (sectorul cuprins între kilometrul 104 de la Piscu Negru și kilometrul 130 la cabana Bâlea Cascadă), când Transfăgărășanul este închis circulației rutiere, la Lacul Bâlea se poate ajunge cu telecabina, de la cabana „Bâlea Cascadă din apropierea cascadei Bâlea.
Unul din tronsoanele cele mai dificile ale Transfăgărășanului, este cuprins între Lacul Bâlea și Bâlea Cascadă pe o lungime de 13 km. De la Bâlea Cascadă pînă la intersecția cu drumul DN1 sau și drumul european E68 în apropierea comunei Cârțișoara, mai sunt 21 km.
Transfăgărășanul trece peste 830 podețe, 27 viaducte; pentru construcția lui a fost necesar să fie dislocate mai multe milioane de tone de rocă; pentru aceasta s-au folosit de exemplu: 6520 tone de dinamită, din care 20 de tone numai la tunelul Capra -- Bâlea și multe alte materiale de construcții.
Zona montană înaltă a DN7C este deschisă pentru circulația rutieră doar în perioada iulie-octombrie a fiecărui an, întrucât drumul este înzăpezit pe timp de iarnă, iar dezăpezirea lui este nepractică. Iarna, pe acest drum accesul rutier este permis pe versantul sudic doar până cel mult la cabana Capra (kilometrul 104 - Piscu Negru, județul Argeș)), iar pe cel nordic până la Bâlea-cascadă (kilometrul 131).
Chiar și în timpul verii, traseul este unul periculos, cu deosebit de multe viraje, iar limita de viteză este impusă la 40 km/h.
Vă invităm sa vizitați linkurile de mai jos pentru a vedea videoclipuri similare:
Transalpina - Cel mai înalt drum din România:
Lacul Rosu si Cheile Bicazului, Harghita, Romania:
Castelul Bran, Dracula:
Cetatea Neamț, Tg. Neamț:
Palatul Culturii, Iași in 4K:
Palas Mall Iași:
Urmariți-ne și abonați-vă pentru mai multe:
YOUTUBE:
INSTAGRAM:
LIKE:
-~-~~-~~~-~~-~-
Please watch: Skyride to Paradise Point, St Thomas, US Virgin Islands
-~-~~-~~~-~~-~-
Vacanta in Romania: Manastiri Bucovina - www.nice-trip.ro
Vacante in Romania › Bucovina › Manastiri UNESCO #vacantainromania #vacantainbucovina #vacantaromania #vacantabucovina #manastiriBucovina
nice-trip.ro
Biserica Fortificata din Valea Viilor (Wurmloch) ✔
➤Romănă
Biserica fortificata din Valea Viilor este o biserica fortificata luterana aflata in judetul Sibiu, Transilvania, Romania. A fost ridicata de comunitatea saseasca din Transilvania, pe vremea cand regiunea apartinea Regatului Ungar. Initial romano catolica, devine luterana in urma Reformei.
Există dovezi care sugereaza că în sat a existat o biserică romanică anterioară ca și faptul ca în trecut, sub podeaua sacristiei, au potut fi văzute resturi ale acesteia .
In anul 1999 Valea Viilor, împreună cu alte cinci locuri, a fost adăugat la satele cu biserici fortificate din Transilvania din patrimoniul mondial UNESCO.
Vă rog să comentați dacă vă place și mai ales dacă nu vă place ceva :)
➤English
The Valea Viilor fortified church is a Lutheran fortified church in Valea Viilor (Wurmloch), Sibiu County, in the Transylvania region of Romania. It was built by the ethnic German Transylvanian Saxon community at a time when the area belonged to the Kingdom of Hungary. Initially Roman Catholic, it became Lutheran following the Reformation.
There is evidence to suggest that an earlier Romanesque church existed in the village, as remnants could formerly be seen beneath the floor of the sacristy.
In 1999, Valea Viilor, together with five other places, was added to the already-listed Biertan to form the villages with fortified churches in Transylvania UNESCO World Heritage Site.
➤I encourage you to comment if you like and, especially if you do not like something :)
➤Thank you for RATE, SHARE and SUBSCRIBE for more!
Wishing you all the best!
➤ SUBSCRIBE to my channel HERE:
➤Music: EGA-Time Spaces Version Jamendo.com
Release under Creative Commons - Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)
Fotografie aeriană. Imagini din România. Partea a 2-a.
Imaginile de fotografie aeriană prezentate se referă la urmatoarele locaţii:
1. Lacul Bâlea pe Transfăgărăşan
2. Castelul Peleş , Sinaia
3. Lacul de acumulare Paltinu, judeţul Prahova
4. Uzinele Dacia-Renault , Mioveni, Argeş
5. Marina Eforie Nord
6. Lacul Siutghiol , Aqua Magic, staţiunea Mamaia
7. Mănăstirea Cheia , jud. Prahova
8. Crestele înzăpezite ale munţilor Ciucaş
9. Barajul Paltinu , jud. Prahova
10. Sens giratoriu suspendat lângă Ploieşti
11. Pasarelă DN1 Câmpina
12. Cetatea Râşnov
13. Valea Prahovei şi munţii Bucegi
14. DN7C Transfăgărăşan
15. Epava Turgut S, Sulina
16. Cheile Zănoagei , Lacul Bolboci, Bucegi
17. Oraşul Zărneşti , Piatra Craiului
18. Vară placută :)
10 manastiri frumoase din Moldova in 3 minute
Descoperă și alte locuri minunate de vacanță aici:
Patrimoniul cultural full HD 1080p
România are un patrimoniu cultural deosebit care merită promovat.
Un material prezentat în cadrul Forumului pentru Dezvoltare Durabilă și Antreprenoriat - Aula Magna, Academia de Studii Economice, martie 2017.
Spot Salina Tirgu Ocna
Spot Salina Tirgu Ocna