Top 10 Best Places To Visit In The Netherlands
► Please Remember to Subscribe! ►
► Follow me on Twitter:
► Facebook:
►
---------------------------------------------
Top 10 Best Places To Visit In The Netherlands.
From atmospheric cellar bars and historic windmills to tulip fields and world-renown art, discover the delights of the top things to do in the Netherlands.
There’s more to see in the Netherlands than its cosmopolitan and laidback capital of Amsterdam. The Netherlands may be a small country but it's packed with history, has beautiful countryside bursting with wildlife and unique flora, and a mind-blowing amount of world-class art and museums. It's well worth venturing beyond Amsterdam's limits to discover an array of top sites and things to do around the Netherlands.
1. Rotterdam
2. Haarlem
3. Kinderdijk
4. Utrecht
5. De Hoge Veluwe National Park
6. The Hague
7. Keukenhof Gardens
8. Maastricht
9. Wadden islands
10. Delft
---------------------------------------------
Music:
---------------------------------------------
Thanks for watching!
NETHERLANDS Elburg, Gelderland (hd-video)
Small town near Veluwemeer (former Zuiderzee). In the past a prosperous fishing and farming center, nowadays profits come mostly from tourists.
The old town has nice straight streets, many of them traffic-free.
NETHERLANDS six castles in Gelderland (hd-video)
There are many castles in the Netherlands. In the province of Gelderland you will find nearly two hundred castles or caste-like estates.
I have visited six of them on one day (all near my hometown).
You can walk around most of the castles and some you can visit.
The first three (doorwerth, rosendael and vorden) are open to the public. The other ones (Hackfort, Ampsen and Wildenborch are private).
NETHERLANDS Bourtange, Groningen (HD-video)
Music by Sharin (going home).
The small village of Bourtange in the far northeast of the Netherlands is an old fortress.
You can walk over the grassy wall around the village or go into the centre.
The villagers are prepared for daytourist and welcome you with restaurants and shops.
There are no cars allowed, so you can take a stroll at ease.
Kampen the Netherlands
Geschiedenis
Middeleeuwen
Rond 1150 was er al houten bebouwing op de plaats waar het huidige Kampen ligt, maar de naam Kampen wordt in de geschiedenis pas genoemd in 1227. Echter, in het GemeenteArchief van Kampen is nu nog een charter aanwezig waarin Abel, de koning van Denen en Slaven en hertog van Jutland, een privilege verleent aan de Ommelandvaarders, gedateerd 24 september 1251.[2] Kampen was in die tijd reeds een belangrijke en machtige stad (het Rotterdam van de Middeleeuwen) en had een flinke vloot aan Koggeschepen. Met deze Koggeschepen werd de Ommelandvaart gemaakt: de zeereis rond Denemarken naar de Oostzee. In de steden rond de Oostzee werd zout verhandeld, dat Kamper Koggeschepen uit Portugal hadden gehaald. De stad kreeg stadsrechten omstreeks 1236, al is het best mogelijk dat Kampen, evenals Deventer, Steenwijk,Zwolle en Hasselt, stad is geworden door gewoonterecht.[3] De gunstige ligging aan de drukbevaren handelsroute tussen de Zuiderzee en de Rijn maakte dat Kampen zich al snel ontwikkelde van eenvoudige nederzetting tot welvarende handelsstad die zou uitgroeien tot een van de machtigste en toonaangevende steden van Noordwest-Europa. In de veertiende eeuw ruilde Kampen met de bisschop van Utrecht, Jan van Arkel, de polder Mastenbroek tegen het recht op aanwas in de IJsseldelta.
Het verzanden van de IJssel maakte vanaf 1430 zeer geleidelijk een einde aan de voorspoed van Kampen. Gedurende lange tijd wilde Kampen zich niet tot een verbond laten verplichten en economische en politieke concessies te leveren aan andere steden, zoals in de Hanze gebruikelijk was. Toen het Graafschap Holland oorlog voerde tegen de Hanze kwam aan deze situatie een einde: de stad werd gedwongen te kiezen voor een van beide zijden. Kampen was van oorsprong meer georiënteerd op de Oostzee-handel en handel met het achterland van de Rijn, en trad daarom in 1441 formeel toe tot de Hanze. De stad had veel invloed binnen de Hanze: ondanks luidkeels protest van benedenloopse steden aan de IJssel en andere Hanzesteden werd in 1448 besloten tot de bouw van een brug over de IJssel.[4] Dit karwei werd in een recordtijd van 5 maanden voltooid. Met deze brug hoopte Kampen meer binding te hebben met het achterland.
Na-Middeleeuws
Op 11 augustus 1572 werd Kampen op de Spanjaarden veroverd door Willem van den Bergh, een zwager van Willem van Oranje. Na het bloedbad van Zutphen op 15 november gaf de stad zich echter vrijwillig over aan de Spanjaarden. In 1578 kwam de stad weer in Staatse handen na het Beleg van Kampen, onder leiding van George van Lalaing.
De Hollandse Oorlog, tussen de Republiek der Verenigde Nederlanden en Engeland en Frankrijk, betekende een definitief einde aan de enorme macht van de stad. Door het recht op aanwas in de IJsseldelta was de stad wel eigenaar geworden van het steeds groter wordende Kampereiland. Vanaf 1500 werden de eilanden verpacht. De pachtinkomsten werden zo groot dat de stad geen belasting hoefde te heffen.
Kampen verkreeg pas weer naam in de 19e eeuw. Kampen was toen vanuit zee moeilijk bereikbaar, omdat de omliggende watergebieden verzand en dus ondiep waren. Gedurende de voorgaande eeuwen is de waterloop van de IJssel wel meerdere malen uitgebaggerd, maar de kosten hiervoor waren relatief hoog en binnen enkele jaren was de rivierstroom weer dichtgeslibd. De IJssel kende hier, als delta, toentertijd meerdere uitgangen. De hoofdvaarroute werd ook meerdere malen verlegd, als reactie op de natuurlijke loop. In de 19e eeuw begon men actief in te grijpen: rivierlopen werden afgedamd, om meer water met hogere snelheid door één of twee hoofdvaarroutes te laten gaan. Dit had als voordeel dat er minder zand en slib werd afgezet, waardoor zo'n rivierloop zichzelf schoon spoelde. Sleutelfiguur in dit verhaal is Nicolaas Plomp, stadsarchitect van Kampen. Naast zijn werk voor het huidige IJsselfront van de stad Kampen, hield hij zich ook bezig met de waterbouwkunde. Voor 1839 liet hij al strekdammen van 2500 meter aanleggen in het Keteldiep, om het water een gerichte uitgang te bieden.
In 1839 kwam daar nog eens 900 meter bij. In deze strekdammen is materiaal van de stadsmuur van Kampen verwerkt. Vanwege de opkomende nijverheid in de 19e eeuw en het belang van landwegen en spoorwegen, werd ook vaart gemaakt met zogenaamde straatwegen, geplaveide wegen, in plaats van zand- en modderwegen. Zo werd in 1828 de straatweg van Kampen verbeterd, in 1837 werd de Zwolseweg als straatweg aangelegd, in 1840 werd de straatweg van Kampen naar Genemuiden aangelegd, en in 1851 de Kamperstraatweg naar Wezep, alwaar die aansloot op de Zuiderzeestraatweg. Ook werden stoombootdiensten geopend: in 1844 een dienst naar Hamburg en in 1847 naar Hull
Volendam Holland impression (nearby Amsterdam) in The Netherlands Europe High Res Pictures
Volendam is a fishing village on the Ijsselmeer in The Netherlands Europe nearby Amsterdam. High Res Pictures impression
Nuland Geffen Oss Holland Netherland 30.4.2017 #0109
Von Moscow bis Sizilia - wir fahren Goggomobilia.
Komm mit uns auf Tour durch das schöne Europa.
Meppel in the province Drenthe (the Netherlands)
Music ''Vapour Trails - David O'Brien, Gareth Johnson''
The old city of Elburg by motorcycle
A short tour through the old fortified city of Elburg in The Netherlands. Did you know that the old center of the Hanze town of Elburg is no larger than 250 by 350 meters? But the list of monuments and historic buildings in this town is long and it is surrounded by moats, earthworks and city wall remains.
Motorhome aire in Marken, Netherlands
Motorhome aire (overnight stopping place) in Marken, Netherlands
More information on my Facebook Page facebook.com/MontyTheMotorhome or website montystravels.com