Kampen the Netherlands
Geschiedenis
Middeleeuwen
Rond 1150 was er al houten bebouwing op de plaats waar het huidige Kampen ligt, maar de naam Kampen wordt in de geschiedenis pas genoemd in 1227. Echter, in het GemeenteArchief van Kampen is nu nog een charter aanwezig waarin Abel, de koning van Denen en Slaven en hertog van Jutland, een privilege verleent aan de Ommelandvaarders, gedateerd 24 september 1251.[2] Kampen was in die tijd reeds een belangrijke en machtige stad (het Rotterdam van de Middeleeuwen) en had een flinke vloot aan Koggeschepen. Met deze Koggeschepen werd de Ommelandvaart gemaakt: de zeereis rond Denemarken naar de Oostzee. In de steden rond de Oostzee werd zout verhandeld, dat Kamper Koggeschepen uit Portugal hadden gehaald. De stad kreeg stadsrechten omstreeks 1236, al is het best mogelijk dat Kampen, evenals Deventer, Steenwijk,Zwolle en Hasselt, stad is geworden door gewoonterecht.[3] De gunstige ligging aan de drukbevaren handelsroute tussen de Zuiderzee en de Rijn maakte dat Kampen zich al snel ontwikkelde van eenvoudige nederzetting tot welvarende handelsstad die zou uitgroeien tot een van de machtigste en toonaangevende steden van Noordwest-Europa. In de veertiende eeuw ruilde Kampen met de bisschop van Utrecht, Jan van Arkel, de polder Mastenbroek tegen het recht op aanwas in de IJsseldelta.
Het verzanden van de IJssel maakte vanaf 1430 zeer geleidelijk een einde aan de voorspoed van Kampen. Gedurende lange tijd wilde Kampen zich niet tot een verbond laten verplichten en economische en politieke concessies te leveren aan andere steden, zoals in de Hanze gebruikelijk was. Toen het Graafschap Holland oorlog voerde tegen de Hanze kwam aan deze situatie een einde: de stad werd gedwongen te kiezen voor een van beide zijden. Kampen was van oorsprong meer georiënteerd op de Oostzee-handel en handel met het achterland van de Rijn, en trad daarom in 1441 formeel toe tot de Hanze. De stad had veel invloed binnen de Hanze: ondanks luidkeels protest van benedenloopse steden aan de IJssel en andere Hanzesteden werd in 1448 besloten tot de bouw van een brug over de IJssel.[4] Dit karwei werd in een recordtijd van 5 maanden voltooid. Met deze brug hoopte Kampen meer binding te hebben met het achterland.
Na-Middeleeuws
Op 11 augustus 1572 werd Kampen op de Spanjaarden veroverd door Willem van den Bergh, een zwager van Willem van Oranje. Na het bloedbad van Zutphen op 15 november gaf de stad zich echter vrijwillig over aan de Spanjaarden. In 1578 kwam de stad weer in Staatse handen na het Beleg van Kampen, onder leiding van George van Lalaing.
De Hollandse Oorlog, tussen de Republiek der Verenigde Nederlanden en Engeland en Frankrijk, betekende een definitief einde aan de enorme macht van de stad. Door het recht op aanwas in de IJsseldelta was de stad wel eigenaar geworden van het steeds groter wordende Kampereiland. Vanaf 1500 werden de eilanden verpacht. De pachtinkomsten werden zo groot dat de stad geen belasting hoefde te heffen.
Kampen verkreeg pas weer naam in de 19e eeuw. Kampen was toen vanuit zee moeilijk bereikbaar, omdat de omliggende watergebieden verzand en dus ondiep waren. Gedurende de voorgaande eeuwen is de waterloop van de IJssel wel meerdere malen uitgebaggerd, maar de kosten hiervoor waren relatief hoog en binnen enkele jaren was de rivierstroom weer dichtgeslibd. De IJssel kende hier, als delta, toentertijd meerdere uitgangen. De hoofdvaarroute werd ook meerdere malen verlegd, als reactie op de natuurlijke loop. In de 19e eeuw begon men actief in te grijpen: rivierlopen werden afgedamd, om meer water met hogere snelheid door één of twee hoofdvaarroutes te laten gaan. Dit had als voordeel dat er minder zand en slib werd afgezet, waardoor zo'n rivierloop zichzelf schoon spoelde. Sleutelfiguur in dit verhaal is Nicolaas Plomp, stadsarchitect van Kampen. Naast zijn werk voor het huidige IJsselfront van de stad Kampen, hield hij zich ook bezig met de waterbouwkunde. Voor 1839 liet hij al strekdammen van 2500 meter aanleggen in het Keteldiep, om het water een gerichte uitgang te bieden.
In 1839 kwam daar nog eens 900 meter bij. In deze strekdammen is materiaal van de stadsmuur van Kampen verwerkt. Vanwege de opkomende nijverheid in de 19e eeuw en het belang van landwegen en spoorwegen, werd ook vaart gemaakt met zogenaamde straatwegen, geplaveide wegen, in plaats van zand- en modderwegen. Zo werd in 1828 de straatweg van Kampen verbeterd, in 1837 werd de Zwolseweg als straatweg aangelegd, in 1840 werd de straatweg van Kampen naar Genemuiden aangelegd, en in 1851 de Kamperstraatweg naar Wezep, alwaar die aansloot op de Zuiderzeestraatweg. Ook werden stoombootdiensten geopend: in 1844 een dienst naar Hamburg en in 1847 naar Hull
Bicycle trip - Zeist - Driebergen - Doorn and vice versa
This is the bicycle trip of 2010.12.20. The temperature outside was -6 degrees C. The route started at the Schaerweijdelaan in Zeist following the Utrechtseweg (00:00:05) and then the Driebergseweg (00:05:00) in the direction of the Driebergen - Zeist train station (00:13:00). After the DZ station the route was along the Hoofdstraat, passing under Highway A12 (00:15:55) towards Driebergen. Then onwards to Doorn following the Driebergsestraatweg (00:30:00), and just before reaching the center I decided it was time to turn around and via the Berkenstraat (00:38:37) I took the Oude Arnhemse Bovenweg (00:41:25) and followed this road all the way back via Driebergen to Zeist. The last bit of the trip lead through the city center of Zeist (2e Hogeweg (01:14:15), 1e Hogeweg (01:15:38), Oude Arnhemseweg (01:16:55). The video ends near the de Genestetlaan (01:20:50).
The conditions of the cycle lanes are a mixed bag. In some places it is fairly good, in some it is really bad and bumpy. What I don't understand is why often the left side of the lane is better than the right side of the lane. In NL we ride on the right hand side of the road, and a lot of the bicycle lanes had only one direction.
Zeist really could do better in the direct vicinity of the train station. And Driebergen could do better in the cleaning of the cycle lane of the Arnhemse Bovenweg in the direction Zeist.
And oh, the short breaks in the video are because the camera that I have can only save files that are about 2Gb in size, which comes down to 8 minutes 20 s of video.
Although the videos were shot at 1280x720, the maximum that works is 480 at the moment. I don't know why it doesn't work. YT, is it still processing?
20101220.
Slow City Tottori Bike Tour
TourNski, Hana tour and Sinbad Adventure were invited by Tottori Tourism Office for bike tour research!!
Tottori city of Japan is slow city with very low population!!
It's quite, peaceful and beautiful city with Mt. Daisen which they regard it as a Holly mountain..
Check out our 1st journey to Japan
-Sinbad Adventure Co.
Max
supersinbad.com
Schelluinen: Welkom in dit mooie dorp in Zuid-Holland
Schelluinen is een dorp in de gemeente Giessenlanden,in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Schelluinen ligt aan de N216. Deze provinciale weg 216 (N216) is een provinciale weg in de provincie Zuid-Holland. De weg vormt een verbinding tussen Gorinchem en Schoonhoven.Het dorp heeft een rustiek karakter met gastvrije en vriendelijke mensen. Heb heerlijk rondgewandeld in menig straat van dit dorp en wat mooie ontmoetingen op de foto gezet.
Er is hier ook een kleine gezellige kinderboerderij genaamd: Stichting Kinderboerderij Het Schelle Oordje waar dieren heerlijk vrij kunnen loslopen. Bij de ingang staat er ook een bankje waar je ook heerlijk kan genieten van de eendenkooi, waar verschillende eenden en schildpadden ook te bezichtigen zijn. Echt een bezoekje waard als jij ook eens in dit mooie dorp Schelluinen een bezoekje brengt.
Het dorp gaf mij rust en een heel warm gevoel en de mensen zijn hier erg vriendelijk.
Bedankt voor jou bezoek en ik wens jou voor elke dag een gezellige dag en dat jij er ook plezier aan beleven mag.
Natuurgroeten van mij Tine de Jong.
Ik genereer geen inkomsten met mijn films.
Zij zijn slechts een herinnering voor mijzelf en mijn familie
maar ook voor jou als bezoeker als je ook van de natuur houdt.
Abonneer je op mijn kanaal als je mijn films mooi vind.
Ik zie je graag weer terug een ander maal op mijn YouTube kanaal.
No profit will be made with my video
All rights to the music belong to its owners & makers of this music
My music comes from the for free use YouTube music list .
With my thank you to the musican
SUBSRIBE ON MY CHANNEL for more videos out my country
Dear visitor thanks for your visit.
I appreciate that very much!
More photos and films, words, poetry
you can it all find on my websites
and .
Mount fuji japan | Mount fuji Tour 2014
Mount fuji japan | Mount fuji Tour 2014
Mount Fuji (富士山 Fujisan?, , located on Honshu Island, is the highest mountain in Japan at 3,776.24 m (12,389 ft). An active stratovolcano that last erupted in 1707–08, Mount Fuji lies about 100 kilometres (60 mi) south-west of Tokyo, and can be seen from there on a clear day. Mount Fuji's exceptionally symmetrical cone, which is snow-capped several months a year, is a well-known symbol of Japan and it is frequently depicted in art and photographs, as well as visited by sightseers and climbers. It is one of Japan's Three Holy Mountains (三霊山 Sanreizan?) along with Mount Tate and Mount Haku; it is a Special Place of Scenic Beauty, a Historic Site, and was added to the World Heritage List as a Cultural Site on June 22, 2013.
File:Fujisan-video-views-airplane-bullet-train2014.ogv
(video) Mount Fuji as seen from an airplane and as seen from a bullet train
The mountain has been selected as a “cultural” rather than a “natural” heritage site. As per UNESCO, Mount Fuji has “inspired artists and poets and been the object of pilgrimage for centuries”. The 25 locations include the mountain itself, Fujisan Hongū Sengen Shrine and six other Sengen shrines, two lodging houses, Lake Yamanaka, Lake Kawaguchi, the eight Oshino Hakkai hot springs, two lava tree molds, the remains of the Fuji-kō cult in the Hitoana cave, Shiraito Falls, and Miho no Matsubara pine tree grove.
➫➫➫ More Info Visit :
➫ mount fuji
➫ mount fuji japan
➫ mount fuji tour 2014
➫➫➫ Subscribe my channel on here :
➫➫ Kissing prank video :
➫➫ Table Tennis :
➫➫➫➫ Follow me on youtube on here :
Lake in Utrecht
This is an amazing lake in Maarsen (Utrecht), It is artificial, but doesn´t matter because the water is not as cold as you can imagine and it is a perfect place to make a picnic or barbecue with friends